Film je stvarniji od zbilje: U susret izborima Nikšićani gledali „Lokalnog vampira“

Pomenuo je Baletić i Dom vojske, gdje „ima obavezu da nešto uradi“
146 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 08:14h

„Javite svima da je bioskop u Nikšiću počeo da radi“, poručio je reditelj Branko Baletić preksinoć sa Scene 213 gdje je premijerno prikazan njegov film „Lokalni vampir“.

Da ne bude da „Vijesti“ namjerno neće da prenesu tako značajnu vijest i to baš dva dana pred izbore, jer su Nikšićani pokretnih slika željni dvadesetak godina, prenosimo poruku reditelja, koji je pomenuo da kreće i druga faza adaptacije bioskopa „18. septembar“, a lokalna vlast je završetak rekonstrukcije najavila za naredni septembar.

Pomenuo je Baletić i Dom vojske, gdje kako reče, „ima obavezu da nešto uradi“. Ministarka nauke Sanja Vlahović je nedavno pompezno najavila ideju koja tek treba da zaživi, da umjesto ruinirane zgrade nekadašnjeg doma armije nikne biznis centar Tehnopolis.

Istini na volju ta obaveza, ne njegova, nego lokalne vlasti, datira od 2007. godine, a reditelj je, godinu kasnije, za vrijeme „Septembarskih dana kulture“ najavio otvaranje „izvanrednog bioskopa sa 200 mjesta, sa najmodernijim projektorima i tonskim uređajima”, čiji radovi treba da budu gotovi za 5 do 6 mjeseci.

Otegli se mjeseci, a i godine, ali ne krivicom Baletića. Njemu su rekli da će novca biti za obećanu adaptaciju, a on samo prenio građanima. Kao i preksinoć kada je kazao da će se od sada na „Sceni 213“ stalno „nešto dešavati“.

Dobro je, smatraju građani, da postoje domovi poput Doma vojske, revolucije, pozorišta, pijace, starog pazarišta, da postoji bioskop „18. septembar“, Dvorac kralja Nikole, Trg slobode. Znaju makar unaprijed sve predizborne govore. Razlika je samo u činjeničnom stanju.

Za vrijeme jednih izbora postojala su orunula zdanja, a sada umjesto pojedinih stoje rupe ’popunjene’ obećanjima do kojih se stiže urađenim ulicama, koje zbog nekog razloga, uvijek moraju iznova da se prekopavaju.

A nije da se u gradu pod Trebjesom, od izbora do izbora, ništa ne dešava. Pri kraju je priča sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda i planinarskim domom, završena je kanalizaciona mreža, otvorena Muzička škola i Dom za djecu sa posebnim potrebama, pušteni u rad seoski vodovodi, uređeni pojedini kvartovi, gradske i seoske ulice, prilaz gradu osvijetljen sa svih strana, sindikatima i penzionerima date olakšice prilikom izgradnje zgrada, bilo je i stanova za REA populaciju.

Malo li je! Dobro, rupe i „prazna obećanja“ i dalje stoje, preduzeća se gase, dobre privatizacije postaju promašene, radnici umjesto u fabričkim halama, vrijeme provode protestujući po ulicama, mladi čekajući na posao, umjesto radnog staža postaju koju godinu stariji, pa zbog neizvjesne budućnosti i „rode“ zaobilaze grad pod Trebjesom, a opštinski dug iznosi 21, 5 miliona eura. Ali dobro.

Obećao je Milo Đukanović da će otvoriti 40.000 radnih mjesta. Biće tu mjesta i za Nikšićane. Njih nešto preko tri hiljade čeka na posao.

Kazao čovjek da „ih držimo za riječ“. A riječ u Crnoj Gori znači puno.

“Znam da među vama i ima i ljutih i razočaranih i onih koji su imali veća očekivanja od nas, i znam da su mnogi od vas u pravu. Ali znam dobro da vam jedinu granaciju za ispunjavanje svih zamisli i očekvanja može dati jedino koalicija Evropska Crna Gora”, kazao je Đukanović, lider DPS-a, Nikšićanin.

Dobro je, smatraju građani, da postoje domovi poput Doma vojske, revolucije, pozorišta, pijace, starog pazarišta, da postoji bioskop „18. septembar“, Dvorac kralja Nikole, Trg slobode. Znaju makar unaprijed sve predizborne govore. Razlika je samo u činjeničnom stanju.

Nije valjda simbolika

Gromoglasnim aplauzom Nikšićani, koji su protokolarno pozvani na premijeru “Lokalnog vampira”, pozdravili su reditelja, glumce Miša Obradovića i Voja Krivokapića i snimatelja B kamere Vladimira Vučinića, koji su se nakon projekcije filma poklonili publici koja je nenajavljeno dobila “prozor u svijet”.

Skepticima se jedino nije dopalo što je za početak bioskopskog života grada pod Trebjesom, izabran “vampir”, i to “lokalni”. Ne zbog reditelja, već zbog naziva filma.

Galerija

Bonus video: