Opština Nikšić na reklame potrošila 380.000, a duguje milione

Opština Nikšić je zadužena sa oko 21,5 miliona, a službenici zaposleni u Opštini posljednju platu su primili za maj, a očekuju za jun
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 12:40h

Opština Nikšić je za usluge medija i srodnih agencija u prethodnoj godini uplatila skoro 380.000 eura, što predstavlja blizu polovine sredstava koje su u tu svrhu utrošile sve opštine zajedno.

Inače, opština Nikšić je jedna od najzaduženijih u Crnoj Gori sa oko 21,5 miliona. Službenici zaposleni u Opštini posljednju platu su primili za maj, a očekuju za jun.

To je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje, prema kome su crnogorske opštine u prethodnoj godini izdvojile 811.726 eura za usluge medija, ali i agencija koje se bave odnosima sa javnošću i istraživanjem javnog mnjenja.

Za dnevni list "Pobjeda" iz budžeta ministarstava, uprava, Skupštine i lokalnih samouprava uplaćeno je skoro 245,795 eura, što je više nego ulaganja u sve ostale štampane medije zajedno

Opština Kotor se nalazi na drugom mjestu po potrošnji novca za usluge medija i agencija, sa 17,45 odsto ili nešto više od 141.500 eura, dok su iz kolašinske opštine u ove svrhe izdvojili svega 719 eura.

Istraživanje "Koliko, kojima medijima i srodnim agencijama opštine u Crnoj Gori plaćaju usluge?" pokazalo je da su Šavnik, Plužine, Rožaje i Andrijevica jedine crnogorske opštine koje nijesu trošile svoj novac u ove svrhe.

Najviše novca za podršku programskim aktivnostima medija ili za promociju aktivnosti opština na televizijskim i radio stanicama, čak 63,3 odsto, dobila je Radio Televizija “Nikšić”. Cjelokupni iznos od 358.320 eura ova medijska kuća dobila je od Opštine Nikšić, dok je Radio “Kotor” dobio nešto više od 94.000 eura od kotorske Opštine.

Od svih elektronskih medija najmanje novca od opština dobila je Radio Televizija Crna Gora i to 0,38 odsto, ili svega 2.155 eura.

"Cjelokupna suma je uplaćena od Opštine Danilovgrad i to 1.755 eura za emitovanje novogodišnjih čestitki i 400 eura za usluge medijske promocije na javnom servisu", kazali su iz CGO.

Portalu „Analitika“ od strane opština, na osnovu informacija koje je CGO dobio, uplaćeno 5.728 eura

Ovo istraživanje je, kako tvrde u CGO, pokazalo da su korisnici oglašavanja na portalima bile samo opštine Budva, Bar, Bijelo Polje i Danilovgrad, kao i Prijestonica Cetinje.

"Tako je portalu „Analitika“ od strane opština, na osnovu informacija koje je CGO dobio, uplaćeno 5.728 eura i to po 1.989 eura od opštine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje i 1.750 eura od opštine Bijelo Polje”, istakli su iz ove organizacije.

Opštine su tokom 2011. angažovale i agencije za marketing, kao i produkcijske kuće. Tako je Opština Budva produkcijskoj kući „MM production“ uplatila čak 45.603 eura, i to za realizaciju televizijske serije "Budva na pjenu od mora".

Iz CGO su naglasili da je sprovedeno istraživanje je pokazalo da analizirane opštine, nemaju jednak odnos prema svim medijima

Iz CGO su naglasili da je sprovedeno istraživanje je pokazalo da analizirane opštine, nemaju jednak odnos prema svim medijima, te da su kriterijumi primijenjeni prema medijima nejasni, “posebno uzimajući u obzir kvalitet, dostupnost medija i slušanost, čitanost odnosno gledanost”.

Oni su istakli da građani Crne Gore imaju pravo da znaju u koje svrhe ide novac njihovih lokalnih samouprava i kakve koristi oni imaju od toga, te da zato opštine moraju ažurnije da djeluju.

Projekat "Koliko, kojima medijima i srodnim agencijama opštine u Crnoj Gori plaćaju usluge?", osmišljen je u okviru potprograma Centra za građansko obrazovanje “Mediji i demokratija”.

Specifični cilj projekta, koji je trajao od kraja juna do oktobra i koji je obuhvatio sve opštine u Crnoj Gori, jeste ukazivanje na odnose koje opštine u Crnoj Gori imaju prema medijima i srodnim subjektima u Crnoj Gori, a sve kako bi se doprinijelo podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz budžeta lokalnih samouprava.

Galerija

Bonus video: