HRA: Agresivni govori u kampanji podstiču mržnju i incidente u praksi

Oni podsjećaju da je Ustavom u Crnoj Gori zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu
3 komentar(a)
Autobus SNP, Foto: Luka Zeković
Autobus SNP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2012. 10:29h

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je kamenovanje autobusa sa pristalicama Socijalističke narodne partije (SNP), nakon izborne konvencija te stranke u Podgorici.

Autobus sa pristalicama SNP-a iz Nikšića, kamenovan je nakon konvencije te partije, u Moskovskoj ulici u Podgorici. Nije bilo povrijeđenih, ali je na autobusu pričinjena materijalna šteta.

U HRA ocjenjuju da sve agresivniji govori u predizbornoj kampanji očigledno podstiču mržnju i incidente i u praksi.

Kamenovan autobus sa pristalicama SNP-a >>>

Oni podsjećaju da je Ustavom u Crnoj Gori zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu, što uključuje i političku pripadnost.

"Očekujemo da nadležni hitno pronađu odgovorne za kamenovanje autobusa SNP-a i spriječe nasilje", navodi se u saopštenju.

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je da očekuje da u najskorije vrijeme sazna ko je kamenovao autobus, kome smeta SNP, kome smetaju mladi SNP-ovci iz Nikšića.

"Velika je sreća što niko nije povrijeđen i što ova djeca imaju srce veliko kao Lovćen. Ovima drugima poručujem da će pravna država zaživjeti ovdje i da će se morati otrkiti ko se na takav drzne da napane SNP”, rekao je Milić.

Bonus video: