Na putu do škole za godinu povrijeđeno 36 đaka

Za devet mjeseci ove godine, povrijeđen je isti broj đaka kao za cijelu 2011. Nijedno dijete nije smrtno stradalo na putu do škole
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 15:45h

Na putu do škole ove godine povrijeđeno je trinaestoro osnovaca, a još dvadeset i troje zadobili je povrede u saobraćaju kao saputnici.

Povrijeđeni pješaci su starosti do 14 godina, saopštili su iz Ekspoziture za bezbjednost saobraćaja PJ Podgorica.

Prema podacima policije, lani je u saobraćaju povrijeđeno ukupno 36 djece.

Rukovodilac Ekspoziture Ilija Janjušević saopštio je “Vijestima” da ove i prošle godine u gradu nije bilo slučajeva u kojima su djeca poginula u saobraćaju.

Prilikom dolaska do većine škola, đaci svakodnevno moraju da prelaze preko nekih od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu, čak i magistralnih puteva.

Na nekim saobraćajnicama nema trotoara i signalizacije.

Mnogi učenici OŠ “Vlado Milić” u Donjoj Gorici svakodnevno moraju da pređu magistralni put ka Cetinju, kraj kojeg nema trotoara.

Direktorica Biljana Ćulafić kazala je da najveći broj đaka, zbog bezbjednosti, na nastavu dolazi organizovanim prevozom.

“Većina đaka koja stanuju u ovom naselju, kao i oni koji dolaze iz okolnih sela, Bera, Donjih Kokota, Farmaka i Grbavaca, koriste organizovan prevoz. Srećom, u posljednjih pet godina nijedno dijete nije povrijeđeno u saobraćaju na putu do škole”, kazala je ona.

Izgradnja pasarele preko magistralnih puteva, jedan je od načina da djeca bezbjedno dođu do škole.

Na taj način, bezbjednije na nastavu dolaze učenici OŠ “Dr Dragiša Ivanović” na Zlatici i “Vuk Karadžić” na Zabjelu.

Izgradnja pasarele preko magistralnih puteva, jedan je od načina da djeca bezbjedno dođu do škole

Ćulafić, ipak, smatra da bi bilo bolje izgraditi trotoar uz magistralu, obilježiti pješačkih prelaza i organizovati svakodnevne patrole saobraćajne policije.

Izgradnjom kružnog toka umnogome je povećana bezbjednost učenika OŠ „Milorad Musa Burzan”, koji dolazeći do škole prelaze preko nekoliko frekvetnih ulica.

Direktorka Branka Lakić smatra da bi se put do škole učinio još bezbjednijim ukoliko bi bio sagrađen još jedan manji kružni tok, na prostoru između škole, obližnje pošte i saobraćajnice ka pijaci.

“Zbog postojećeg kružnog toka, vozači smanjuju brzinu kretanja, pa je osigurana veća bezbijednost. Problem predstavlja gužva koju roditelji svakodnevno stvaraju ispred dvorišta škole, dovozeći djecu. Učenike mlađih razreda većinom prate roditelji, a na saobraćajnici je skoro svakodnevno policajac, te proteklih godina nije bilo povreda djece u saobraćaju”, kazala je Lakić.

Ništa bezbjedniji njesu ni učenici škola “Savo Pejanović”, “Maksim Gorki” i “21. maj” na Draču.

Janjušević je istakao da policija organizuje za prvačiće predavanja o osnovnim pravilima i bezbjednosti u saobraćaju.

U toku godine zbog nepropuštanja pješaka na kolovozu izdato je vozačima 2.305 prekršajnih naloga

“Osim interaktivnog rada sa njima, djeca su u prilici da se upoznaju sa policijskim vozilom i opremom, što posebno budi njihovo interesovanje”, kazao je Janjušević.

Napisali 2.305 kazni zbog nepoštovanja pješaka

Janjušević je istakao da je zbog poboljšanja bezbjednosti đaka u blizini gradskih škola donesen plan preventivnih i represivnih mjera za tekuću školsku godinu. “U periodu kada nastava počinje i završava se, u blizini škola, koliko to dozvoljavaju mogućnosti, saobraćaj regulišu saobraćajni policajci.

"U toku godine zbog nepropuštanja pješaka na kolovozu izdato je vozačima 2.305 prekršajnih naloga”, kazao je Janjušević.

On je naveo da i roditelji koji dovoze djecu u školu, sve češće sami ugrožavaju njihovu bezbjednost, jer ne vode računa gdje parkiraju svoje automobile.

Galerija

Bonus video: