Čobeljić: Samardžić opstruira ministarku Pejanović

Čobeljić je upozorio da je krajnje vrijeme da nadležni, ali i građani zaustave bahate pojedince
104 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 18:24h

Vođa Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG) potpukovnik Nenad Čobeljić kazao je da je nova ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić nastojala da se prevaziđu problemi, ali da to opstruiraju saradnici bivšeg ministra Bora Vučinića, načelnik Generalštaba Dragan Samardžić i sekretarka Ministarstva odbrane Nada Ulićević.

“Vučinić je samo fizički napustio mjesto zločina, a posljedice njegovog topuz-ministrovanja su i dalje prisutne u Ministarstvu odbrane i Vojsci”, ocijenio je Čobeljić, koji i dalje za opstrukciju sindikalnog djelovanja, pritiske i prijetnje optužuje Samardžića i Ulićević. Za njih tvrdi da su "interesna i moralna ostavština" bivšeg ministra.

Saopštio je da je SOVCG u posljednjih šest mjeseci, od dolaska novog ministra odbrane i prijema organizacije u EUROMIL, do danas, dala sve od sebe da uspostavi korektan socijalni dijalog sa Ministarstvom odbrane, eliminiše animozitete prema SOPVCG i posljedice dugotrajne i drastične antisindikalne diskriminacije.

"Iako je nova ministarka uvažila SOVCG, iskreno i profesionalno uložila napore da zatečenu situaciju zajednički prevaziđemo, ne možemo se pohvaliti značajnijim rezultatima", ocijenio je Čobeljić.

Kao konkretan primjer pomenuo je prekid informisanja zaposlenih u VCG o značaju i benefitima sindikalnog rada i organizovanja u Vojsci, prekid rada na izradi izmjena Zakona o Vojsci...

Čobeljić je upozorio da je krajnje vrijeme da nadležni, ali i građani zaustave bahate pojedince: "Posljedice Vučinićevog topuz-ministrovanja su iskompromitovani sistem komandovanja, degradiran sistem vrijednosti, podjele, nepovjerenje i strah među zaposlenima".

"Boro Vučinić, Nada Ulićević i Dragan Samardžić najbolje znaju zbog čega su se osjetili toliko ugroženim pojavom sindikalizma u Vojsci"

On je zamjerio Samardžiću i što je angažovan u drugom sindikatu Vojske, koji je njemu po volji:

"Viceadmiral Samardžić je dvostruka ličnost, sindikalac i načelnik Generalštaba, kojem ne smeta nezakonito mešetarenje penzionera po Generalštabu. Ne smeta mu što njegov sindikalni šef krši zakon i kao penzioner vodi sindikat i to obavlja upravo u zgradi Ministarstva".

"Boro Vučinić, Nada Ulićević i Dragan Samardžić najbolje znaju zbog čega su se osjetili toliko ugroženim pojavom sindikalizma u Vojsci, da su pribjegli tako drastičnom progonu. Nijesu dokazali da se radi o "državnom neprijatelju’’ i tako opravdali progon članova SOVCG", naglasio je Čobeljić.

Galerija

Bonus video: