Vlada u četvrtak razmatra status Vračana

Problem priznavanja prebivališta građanima koji su se prije više od 20 godina doselili iz Vrake, kaže Mitrić, jedinstven je primjer u crnogorskom pravu
74 pregleda 5 komentar(a)
Vračani protest, Foto: Zoran Bojović
Vračani protest, Foto: Zoran Bojović
Ažurirano: 10.10.2012. 15:57h

Vlada će na sjutrašnjoj sjednici razmatrati pitanje državljanstva Vračana, kako bi riješili njihov status, najavila je portparol Anđela Čelebić.

Ona vjeruje da će njihov status biti riješen.

"Vjerujem da će epilog sjednice Vlade biti rješenje tog pitanja i time stvaranje uslova da pripadnici ove zajednice uživaju sva prava koja proizilaze iz crnogorskog državljanstva", kazala je Čelebić agenciji MINA.

Vlada je u septembru zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da u najkraćem roku predloži najcjelishodniji mehanizam za realizaciju trajno rješenja pravnog statusa više od hiljadu i po Vračana u Crnoj Gori.

Problem priznavanja prebivališta građanima koji su se prije više od 20 godina doselili iz Vrake, kaže Mitrić, jedinstven je primjer u crnogorskom pravu i predstavlja pravnu golgotu.

Vračani su 1991. godine, izbjegli iz Albanije uz saglasnost Vlade i državnih organa tadašnje SFRJ, a razlozi napušatanja bili su nacionalna i druga obespravljenost.

Oni ne mogu da regulišu svoje prebivalište u Crnoj Gori, kao jedan od uslova za dobijanje državljanstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) od 2007. godine odbija njihov zahtjev da su stekli pravo na prebivalište.

Bonus video: