Posjeta "Novočerkaska": Na palubi orkestar, komandosi i obavještajci

U slučaju potrebe „Novočerkask“ će učestvovati u evakuaciji ruske baze iz sirijske luke Tartus
241 pregleda 10 komentar(a)
Novočerkask, Foto: Sevastopol.andrewkarpov.com
Novočerkask, Foto: Sevastopol.andrewkarpov.com
Ažurirano: 10.10.2012. 14:04h

Veliki desantni brod „Novočerkask“ ruske Mornarice uploviće u ponedeljak u teritorijalne vode Crne Gore.

Prema informacijma „Vijesti“, brod iz Crnomorske Flote Ratne mornarice Ruske Federacije uploviće u barsku luku u ponedjeljak ujutro i boraviće u Crnoj Gori dva dana.

To je drugi ruski desantni brod koji od 2006. godine uplovljava u crnogorske luke, nakon što je prošle godine, takođe u oktobru, ratni brod „Cezar Kunikov“ dva dana bio u kotorskoj luci povodom 300 godina od uspostavljanja političkih odnosa između Rusije i Crne Gore.

Ruska „Izvestija“ javila je prošle sedmice da je “Novočerkask“, sa ikonom admirala Ušakova, nebeskog zaštitnika ratne mornarice, krenuo ka obalama Crne Gore, Grčke i Sirije.

U narednih mjesec i po dana brod će se sedam puta zaustaviti u lukama gde će posada i predstavnici Pravoslavne crkve učestvovati u zajedničkim molebanima. Među članovima posade se nalazi i orkestar Crnomorske flote, koji će učestvovati u brojnim kulturnim manifestacijama.

Brod će u ponedjeljak i utorak od 13 do 15 časova biti otvoren za posjetioce

Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori saopštila je “Vijestima“ da “Novočerkask“ stiže u cilju unapređenja i razvoja odnosa između mornarica dvije zemlje.

Saopšteno je da je komandant broda kapetan fregate R. A. Kotljarov, kao i da je riječ o jednom od ukupno 28 velikih desantnih brodova klase „Ropucha“, koji su za Ratnu mornaricu bivšeg Sovjetskog saveza i Rusije građeni krajem 20. vjeka u Poljskoj.

„Novočerkask“ je dug 112 metara, može na neuređenu obalu da iskrca deset teških tenkova i 200 vojnika, a naoružan je sa dva dvocjevna topa kalibra 57 mm, dva šestocjevna topa kalibra 30 mm i raketnim bacačima tipa „Grad-M“. Na „Novočerkasku“ 87 je članova posade i članovi Vojnog duvačkog orkestra.

Brod će u ponedjeljak i utorak od 13 do 15 časova biti otvoren za posjetioce.

dolazak ruskog ratnog broda najavljen redovnim diplomatskim putem, te da je cilj posjete tradicionalna posjeta Mornarici Vojske Crne Gore, koja se realizuje već nekoliko godina unazad

“U večernjim časovima biće održan defile Vojnog duvačkog orkestra šetalištom luke. Na repertoaru muzičara su marševi i ruski narodne i vojne pesme, kao i savremena muzika“, saopštila je ruska ambasada.

Prema tekstu “Izvestije“, pored kulturnih aktivnosti brod će izvršavati i obavještajne zadatke.

“Za vrijeme pohoda po svetim mjestima posada planira da se bolje upozna sa situacijom u području luka koje će posetiti, kao i sa drugim detaljima koji su potrebni za planiranje ratnih operacija“, piše u tekstu koji prenosi portal „Ruska riječ“.

Prema tim navodima, u slučaju potrebe „Novočerkask“, na čijoj palubi se nalazi i odred komandosa, učestvovaće u evakuaciji ruske baze iz sirijske luke Tartus.

Ministarstvo odbrane je saopštilo "Vijestima" da je dolazak ruskog ratnog broda najavljen redovnim diplomatskim putem, te da je cilj posjete tradicionalna posjeta Mornarici Vojske Crne Gore, koja se realizuje već nekoliko godina unazad.

Bonus video: