Devet od deset građana svakodnevno pije ljekove

Za izradu izvještaja su korišćeni podaci o prometu svih registrovanih veledrogerija, a koji su obavljali promet sa ljekovima u 2011. godini u Crnoj Gori (18 privatnih i jedna državna)
0 komentar(a)
tablete, Foto: Blogspot.com
tablete, Foto: Blogspot.com
Ažurirano: 10.10.2012. 13:56h

Građani Crne Gore su prošle godine popili ljekove u vrijednosti od 56,4 miliona eura, pokazao je najnoviji izvještaj Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

To je neznatno smanjenje u odnosu na godinu ranije, kada je ukupna potrošnja u eurima bila 56,9 miliona. Ipak, u odnosu na ranije izvještaje, prvi put je došlo do smanjenja prometa ljekova.

Prošle godine je promet u javnim zdravstvenim ustanovama koje snabdijeva “Montefarm” bio 29,8 miliona eura, dok je ostatak promet u privatnim apotekama. U odnosu na godinu ranije, došlo je do povećanja učešća “Montefarma” u ukupnoj potrošnji ljekova, jer je 2010. taj udio bio 28 miliona eura.

Iz Agencije su saopštili da je ukupna potrošnja ljekova bila 906 definisanih dnevnih doza na 1.000 stanovnika, što znači da je prosječno devet od deset građana dnevno pilo neki lijek.

Izvještaj je pokazao i da su građani 2011. godine najviše pili ljekove za kardiovaskularni sistem, čak po 285 doza dnevno na 1.000 stanovnika. Takođe, najviše novca je potrošeno za tu grupu ljekova, i to 9,4 miliona eura. Iz godine u godinu raste potrošnja te grupe ljekova, jer je 2010. godine ta cifra bila 9,1, a godinu ranije je zabilježen promet od oko 7,9 miliona eura.

“Najplaćeniji” lijek prošle godine je bio eritropoetin (za krv i krvotvorne organe), sa 1,3 miliona eura potrošenih prošle godine

Građani su, takođe, često pili i ljekove za bolesti krvi i krvotvornih organa, 168 doza dnevno, dok su na trećem mjestu po potrošnji ljekovi koji djeluju na alimentarni trakt i metabolizam, sa 121 dnevnom dozom na 1.000 stanovnika.

Ukupna potrošnja ljekova koji se koriste u terapiji malignih tumora - antineoplastici i imunomodulatori, koji su na drugom mjestu po prometu u eurima, prošle godine je bila 8,3, a medikamenata za alimentarni trakt i metabolizam (ljekovi koji djeluju na bolesti digestivnog trakta i metabolizma) 7,3 miliona eura.

“Najplaćeniji” lijek prošle godine je bio eritropoetin (za krv i krvotvorne organe), sa 1,3 miliona eura potrošenih prošle godine. Slijede fosinopril (za kardiovaskularni sistem) i trastuzunab (lijek za maligna oboljenja) sa potrošnjom od 1,3 i 1,1 milion eura.

Za izradu izvještaja su korišćeni podaci o prometu svih registrovanih veledrogerija, a koji su obavljali promet sa ljekovima u 2011. godini u Crnoj Gori (18 privatnih i jedna državna).

Agencija od 2009. godine radi izvještaje o ukupnoj potrošnji ljekova u Crnoj Gori, dok su ranije javnosti bili dostupni samo podaci o potrošenim medikamentima u javnom sistemu.

Bonus video: