Evo kakav se put otvara nakon 4 mjeseca rada: Do Rogama kroz kamenolom

Nezavršeni put koji se rekonstruiše već četiri mjeseca u srijedu će biti otvoren za saobraćaj
33 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 20:01h

Nakon što je rok za završetak radova odlagan tri puta, u srijedu će konačno biti otvaren saobraćaj na nezavršenom putu od Malog brda do skretanja za Rogame.

Video: Čitalac reporter

Reporteri “Vijesti” uvjerili su se poslijepodne da radovi nijesu završeni, o čemu svjedoče velike količine kamenja kraj puta. Kamene gromade, minama odvaljene od Malog brda, nalaze se sa lijeve strane puta, gledano iz pravca Podgorice. Na putu su zakrpljene rupe.

Izvjesno je da će se saobraćaj obavljati usporeno, a to se može zaključiti i iz saopštenja Glavnog grada.

U saopštenju nije navedeno ko će i kada ukloniti kamenje, što bi moglo dovesti do ponovnog zatvaranja puta.

Takođe, ne pominje se ni tender za izgradnju potpornih suda, čija izgradnja je na pojedinim mjestima neophodna za bezbjedno odvijanje saobraćaja.

Tri mjeseca nakon prvobitnog roka, saopšteno je da je uklonjena “stijenska masa” na dionici novog puta za Danilovgrad.

“Postavljena saobraćajna signalizacija, koje su vozači dužni da se pridržavaju, usklađena je sa uslovima odvijanja saobraćaja na putu. Takođe, duž saobraćajnice postavljena je i zaštitna odbojna ograda”, saopštili su iz PG BIRO-a.

Iz Glavnog grada prije nekoliko mjeseci saopšteno je da se kasni sa završetkom radova, zbog brojnih stijena koje je neophodno minirati na trasi do rogamskog mosta.

Gradonačelnik Miomir Mugoša je 7. septembra obilazio gradilište i tada je rekao da će put biti otvoren u prvoj nedjelji oktobra.

On je tada najavio da će 12. septembra biti raspisan tender za rekonstrukciju puta i izgradnju potpornih zidova na pomenutoj dionici.

Rekonstrukcije puta proteklih mjeseci radila je firma “Gradnja-promet”, praktično besplatno. Glavni grad im je posao dodijelio bez raspisanog tendera, o čemu su “Vijesti” pisale početkom septembra.

Mugoša je u septembru ''Vijestima'' pojasnio da je ponuda "Gradnja-prometa" da praktično besplatno izgradi put prihvaćena i zbog besparice, ocijenivši da su radovi počeli tek kada su se za to stekli zakonski uslovi.

''Firma "Gradnja-promet" radove izvodi samo uz nadoknadu za gorivo, ulje i eksploziv'', kazao je tada Mugoša.

Vlasnik firme Radomir Kalezić tada je saopštio da su planirali troškove od 80 do 100 hiljada eura, a spekuliše se da će “Gradnja-promet” dobiti posao izgradnje potpornih zidova.

Mugoša je u septembru najavio i da će sljedeće godine biti raspisan tender za finalne radove na putu, koji bi trebalo da bude dio priključka za autoput Bar-Boljare, od čije izgradnje je Vlada u međuvremenu izgleda odustala.

Zbog radova koji su trebalo da budu završeni još početkom jula, građani Rogama i Pipera su preko Vranića stizali do do Podgorice.

Galerija

Bonus video: