Lukšić i Đukanović u istoj akademiji

Prije dvije godine tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović proglašen za protektora Akademije
0 komentar(a)
Lukšić Unger, Foto: Gov.me
Lukšić Unger, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.10.2012. 07:09h

Premijer Igor Lukšić nominovan je za počasnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti (EANU) u Salcburgu, a poziv za svečanu inauguraciju uručio mu je predsjednik te naučne institucije Feliks Unger.

Lukšić nije prvi crnogorski premijer koji je dobio priznanje Evropske akademije, jer je prije dvije godine tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović proglašen za protektora Akademije. Član akademije u Salcburgu je i predsjednik Crnogorske akademije nauka Momir Đurović.

Kako se navodi u saopštenju iz Lukšićevog kabineta, Unger je kazao da je zadovoljan saradnjom crnogorske Vlade i Evropske akademije, kao i ukupnim zalaganjem premijera u afirmaciji i razvoju nauke.

Unger je, kako se navodi, iskazao interesovanje da podrži primjenu Strategije za istraživanje i razvoj Crne Gore, a dogovoreno je i da crnogorsko Ministarstvo nauke i Evropska akademija uskoro potpišu Memorandum o saradnji.

Titulu protektora Evropske akademije Đukanović je dobio u 2010. godine, a na svečanosti u Salcburgu kazao je da su crnogorski vladari širili u Crnoj Gori evropski duh, iako je “naša prošlost na balkanskoj vjetrometini uglavnom bila ratnička”.

Prema statutu EANU počasni članovi akademije mogu postati izuzetne ličnosti, profesori univerziteta, ugledne diplomate, naučnici i istraživaci, pravna lica koja su zaposlena u oblasti nauke i obrazovanja, kao i značajni menadžeri uglednih preduzeća i vrhunski predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Iako se u Statutu EANU navodi da počasne članove predsjedništvo imenuje zbog posebnih zasluga za Akademiju, u saopštenju sa jučerašnjeg sastanka Lukšića i Ungera nije precizirano čime je crnogorski premijer zadužio Akademiju.

Bonus video: