Za ljepše i čistije rijeke

Projekat je usmjeren na zaštitu rijeka nikšićkog kraja i biće realizovan kroz sedam, međusobno tematski povezanih, aktivnosti koje će trajati osam mjeseci
4 komentar(a)
Ekološki konkurs, Foto: Ivan Petrušić
Ekološki konkurs, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.10.2012. 13:09h

Pobjednik ekološkog konkursa Pivare Trebjesa je Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) sa projektom “Za ljepši Nikšić” u čiju realizaciju će, pomenuta kompanija usmjeriti 10.000 eura.

Projekat je usmjeren na zaštitu rijeka nikšićkog kraja i biće realizovan kroz sedam, međusobno tematski povezanih, aktivnosti koje će trajati osam mjeseci.

Prema riječima predsjednika DMEN-a Miodraga Karadžića aktivisti te NVO obići će rijeke, prikupiti podatke o stanju na terenu i otvoriti foto konkurs na kome će moći da učestvuju svi zainteresovani građani a fotografije će putem izložbe biti prikazane javnosti.

“Štampaćemo i podijeliti edukativno-promotivni material a organizovaćemo i tribune za građane i časove za učenike koji će likovnim radovima moći da pokažu kako bi željeli da izgledaju rijeke u gradu”, kazao je Karadžić.

"Projekat je pokazatelj i namjere ’Trebjese’ da pruži podršku civilnom sektoru dajući mu jasnu poruku da za dobre građanske inicijative, uvijek ima sredstava“

Prema riječima Natalije Milić, menadžerke korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“, na konkurs je pristiglo šest veoma kvalitetnih projekata a žiri, koga su pored predstavnika Pivare činili i direktori Fonda za aktivno građanstvo (FAKT) i Ekološkog pokreta „Ozon“, Anica-Maja Boljević i Aleksandar Perović, jednoglasno su odlučili da je projekat DMEN-a najbolji.

"NVO sektor se i ove godine pokazao kao pravi ekološki partner Nikšića i ukazao nam kroz predloge projekata na probleme koje treba rješavati. U zaštitu životne sredine treba konstantno ulagati i kreirati bolje i ljepše okruženje za život, a Trebjesa prepoznaje ovu potrebu i podržava brojne aktivnosti koje imaju za cilj jačanje ekološke svijesti i rješavanje izazova u ovoj oblasti“, kazala je Milić.

Koordinator programa filantropije u FAKT-u Anto Janković podsjetio je da ova organizacija već četiri godine aktivno radi na promociji filantropije u Crnoj Gori, da najboljima dodjeljuju nagradu „Iskra“, kao i da je Pivara jedan od dobitnika pomenutog priznanja.

On je kazao da je Pivara pravi primjer kako neka kompanija može doprinijeti poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici što je najbolje pokazala odlučivši se da drugu godinu usmjeri sredstva u rješavanje konkretnih ekoloških problema sa kojima se Opština Nikšić suočava.

"Ovaj projekat pokazatelj je i namjere ’Trebjese’ da pruži podršku civilnom sektoru dajući mu jasnu poruku da za dobre građanske inicijative, koje se bave riješavanjem konkretnih problema ljudi u zajednici, uvijek ima sredstava“, kazao je Janković.

I Karadžić se zahvalio Pivari što na društveno-odgovoran način pokazuje da ima razumijevanja za ekološke probleme uz nadu da će se taj trend nastaviti i u budućnosti a da će Trebjesinom „stopama“ krenuti i ostale firme.

Bonus video: