Predstavljena elektronska peticija Glas građana

Građani će moći da sa 6.000 potpisa obezbijede da Vlada raspravlja o njihovim inicijativama, a li to ne znači da će inicijative koje građani kandiduju biti i uvažene
0 komentar(a)
luksic, Foto: Gov.me
luksic, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.10.2012. 11:16h

Premijer Igor Lukšić promovisao je elektronsku peticiju ”Glas građana”, i portal preko kojeg će građani moći da sa 6.000 potpisa obezbijede da Vlada raspravlja o njihovim inicijativama.

To ipak ne znači da će inicijative koje građani kandiduju Vladi biti i uvažene već samo mogućnost da se Vlada o njima izjašnjava.

Projekat, prema riječima Rastislava Vrbenskog, stalnog predstavnika UNDP-a u Crnoj Gori, lično je inicirao Lukšić.

"Zamajac ovoj inicijativi posljednjih nekoliko mjeseci daje jedan izuzetno plemenit cilj. Taj cilj je omogućiti građanima da se njihov glas čuje i da na taj način utiču na oblikovanje javnih politika", rekao je Vrbenski.

Prema riječima Lukšića pokretanjem inicijative "Glas građana", u saradnji sa UNDP, Vlada "pretače u djelo" namjeru da unaprijedi komunikaciju sa građanima.

"Kroz direktno i odgovorno učešće javnosti u kreiranju javnih politika i kanalisanje zahtjeva i nezadovoljstva na konstruktivan način dajemo svoj doprinos snaženju crnogorskog društva. Uvjeren sam da na ovaj način objedinjavamo sve raspoložive kapacitete, ali i da doprinosimo kvalitetu javnog i političkog života u našoj državi. Time se svakim danom sve više približavamo uskom krugu najrazvijenijih demokratija svijeta koje važne i zahtjevne ekonomske i socijalne, ali i sve druge odluke donose uz podršku i uz konsultacije sa građanima i civilnim društvom”,rekawo je Lukšić.

On očekuje od građana da iskoriste mogućnost direktne komunikacije sa Vladom.

Bonus video: