Falsifikovani udžbenici se prodaju: Knjižari krivi, a država nevina

Tržišna inspekcija potvrdila pisanje „Vijesti“ o prodaji nelegalnih udžbenika za engleski jezik, ali ne zna kako su falsifikati stigli do prodavnica
73 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 19:25h

Tržišna inpekcija potvrdila je pisanje „Vijesti“ da su u crnogorskim knjižarama za ovu školsku godinu prodavane nelegalne kopije udžbenika i radnih svesaka za predmet engleski jezik namijenjen učenicima osnovnih škola.

„Vijesti“ su nedavno objavile da veliki broj djece uzrasta trećeg razreda ima probleme u praćenju nastave engleskog jezika jer su u kompletima školskih udžbenika koje su im roditelji kupili u knjižarama, a ove ih nabavile od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore (ZUNS), dobili nekvalitetne kopije u crno bijeloj tehnici udžbenika i radne sveske za engleski jezik čiji su uvozni originali u boji.

Kada su nadležni za štampanje i distribuciju udžbenika vidjeli da originalnih knjiga u boji neće biti dovoljno, posegli su za time da u jednoj bjelopoljskoj firmi doštampaju nedostajuće količine, ali u crno bijeloj tehnici! Time su ne samo obmanuti roditelji kao potrošači-kupci knjiga, već i djeca dovedena u neravnopravan položaj da savladavaju gradivo iz nekvalitetne i nelegalne kopije originalnog udžbenika.

Ministarstvo nije nadležno

Nakon teksta u “Vijestima”, redakciji se javio veliki broj roditelja učenika četvrtog, petog i drugih razreda, koji su takođe dobili nelegalne, crno-bijele kopije udžbenika za strani jezik. Ministarstvo prosvjete i sporta je „Vijestima“ reklo da „nije nadležno“ za problem sa udžbenicima koji se prodaju đacima, dok su iz ZUNS-a negirali da su oni distributeri kopiranih udžbenika.

ZUNS je, ipak, izrazio spremnost da zamijeni falsifikate udžbenika za originale koje je navodno, naknadno naručio od izdavača „Longman“, odnosno američko-engleskog dobavljača “Pearson”.

“Krajem avgusta, u susret školskoj godini, Tržišna inspekcija je pojačala inspekcijski nadzor nad prometom udžbenika i školskog pribora. U ovom nadzoru inspektori su u dva slučaja utvrdili promet fotokopiranih udžbenika i radnih svesaka iz predmeta engleski jezik, koji su namijenjeni razredima osnovne škole. Iako u momentu kontrole u maloprodajnim objektima nijesu zatečeni fotokopirani udžbenici i radne sveske, pregledom poslovne dokumentacije kod tih trgovaca, utvrđeno je da je izvršeno neovlašćeno umnožavanje i promet umnoženih udžbenika i radnih svesaka”, odgovoreno je nakon 10 dana iz Tržišne inspekcije na pitanja “Vijesti”.

Tržišna inspekcija nije imenovala knjižare kod kojih je evidentirala prodaju falsifikovanih udžbenika, ističući da je utvrđeno da je “kod jednog subjekta prodato: 132 udžbenika, po cijeni od 5 eura po udžbeniku i 191 radna svesaka, po cijenama 1,90, 2,10 i 2,25 eura, u zavisnosti za koju razrednu godinu je namijenjena”, dok je “kod drugog subjekta prodato 870 udžbenika, po cijeni od 4,28 eura i 4,18eura po udžbeniku i 1.090 radnih svesaka, po cijenama 3,21eura i 3,74eura, u zavisnosti za koju razrednu godinu je namijenjena”.

Prijava zbog autorskih prava?

“Umnožavanjem udžbenika i radnih svesaka bez dozvole njihovog autora, subjekti nadzora su povrijedili Zakon o autorskom i srodnim pravima, pa će se zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 234 stava 1 Krivičnog zakonika protiv istih nadležnom tužiocu podnijeti krivične prijave”, stoji u dopisu Tržišne inpekcije “Vijestima”.

Ipak, opet je bez odgovora ostalo pitanje kako su ovi udžbenici stigli u knjižare, te ko je zaista odgovoran što su u Crnoj Gori na organizovan način nelegalno kopirani originali knjiga stranih autora i izdavača i kroz legalne kanale distribuirani takvi falsifikati. Tržišna inspekcija tvrdi da država (čiji ZUNS kupuje, štampa i distribuira udžbenike i nastavna sredstva) nije kriva za sve što se događa.

“Tragom ovih činjenica, izvršena je i kontrola u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, sa aspekta primjene odredbi Zakona o unutrašnjoj trgovini ( „SL.CG“ br. 40 /08). Ovom kontrolom izvršena je provjera nabavke predmetnih udžbenika i radnih svesaka, promet istih na veliko prema kupcima na teritoriji Crne Gore, kao i preko svojih maloprodajnih objekata. Ovom kontrolom nijesu utvrđene nepravilnosti u nabavci i prodaji robe”, zaključuje se u dopisu Tržišne inspekcije “Vijestima”.

Znaju da su štampane nelegalno, ali ne znaju gdje i po čijem nalogu

Tržišna inspekcija, koja stalno poziva građane na saradnju prilikom suzbijanja nelagalnosti u prometu robe i usluga, odnosno zaštiti autorskih prava, na ovom slučaju je izbjegao da odgovori na pitanja “Vijesti” gdje su nelegalno štampane crno-bijele kopije originalnih udžbenika za engleski jezik koje su prodavane roditeljima djece u zvaničnim kompletima školskih udžbenika, kao i ko je za to odgovoran i kako će biti sankcionisan.

U knjižarama koje su prodavale ove komplete knjiga (i na kojima se sada, po stavu Tržišne inspekcije jedino mogu „slomiti kola“) nezvanično nam je rečeno da nadležni iz ZUNS-a i Ministarstva prosvjete ove godine od inostranog dobavljača nisu naručili dovoljan broj udžbenika za nastavu iz engleskog jezika, pravdajući se da to nije potrebno jer se udžbenik „English Adventure Book Starter B" navodno dogodine više neće koristiti u nastavnom procesu u našim školama.

Bonus video: