Na Cetinju veliki broj spomen-obilježja podignut bez saglasnosti

Prema važećem Zakonu o spomen-obilježjima, ona se ne mogu podići prije isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo
71 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 14:08h

Ne postoji tačan podatak koliko ima spomen obilježja na teritoriji cetinjske opštine, naročito na seoskom području gdje je podignut veliki broj spomenika bez ikakve saglasnosti – podaci su koji su iznijeti na sjednici Senat Prijestonice Cetinje, koja je raspravljala o pitanjima spomen-obilježja koje se nalaze na teritoriji tog grada.

Inače prema važećem Zakonu o spomen-obilježjima, ona se ne mogu podići prije isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo, osim kada postoji saglasnost Vlade Crne Gore, te da se spomen-obilježja podignuta poslije 15. novembra 1971. godine, bez saglasnosti nadležnog organa, smatraju bespravno podignutim.

Podnošenje zahtjeva za podizanje spomenika ima isključivo pravno lice, odnosno da spomen-obilježje može podići Crna Gora, opština, mjesna zajednica, vjerska zajednica i drugo pravno lice, strana država ili međunarodna zajednica.

O tome da li su neka spomen-obilježja podignuta mimo zakona ili ne, trenutno brine komisija koju je obrazovalo ministarstvo kulture.

Savjetnica ministra kulture Sanela Spahić, kaže da u dosadašnjem radu komisija nije nailazila na situaciju gdje je morala da obustavi donošenje programa ili da se obrati Ustavnom sudu za ocjenju njihove zakonitosti, osim što je u situacijama kada postoji saznanje da je započeta procedura podizanja spomen-obilježja bez poštovanja zakonske regulative Ministarstvo hitno reagovalo upućivanjem urgencije da se otklone učinjene nepravilnosti.

"Kada je riječ o Cetinju, Komisija je razmatrala i dala saglasnost na prijedlog programa podizanja spomen-obilježja za 2012 i to za podizanje spomen-obilježja: Štampar Makarije, Jelena Petrović Savojska, dr. Milan Jovanović Batut, dr. Petar Miljanić, dr. Božidar Perazić, Petar Lubarda, Ivan Crnojević kao i na uređenje grobnog mjesta Miodraga Dada Đurića koje je odlukom Vlade dobilo status spomen-obilježje" kazala je Spahić.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Prijestonice Maja Ćetković kazala je da na seoskom području postoji veliki broj spomen-obilježja koji su pdoignuti bez ikakve saglasnosti, te da se krenulo u postupak legalizacije svih objekata, ali da je to veliki posao za koji će trebati nekoliko godina.

"Svako spomen obilježije podignuto bez saglasnosti Skupštine Prijestonice je nelegalno-bila je izričita Ćetković. Za predsjednik Savjeta Skupštine Prestonice za imena ulica, spomenike i spomen obilježja Borisa Prlju, veliki problem u čitavoj priči, je i u činjenici “što građani ne poznaju proceduru oko podizanja spomen obilježija i što ne znaju da samo pravna lica mogu da daju predlog za podizanje spomenika".

"Zbog potrebe da se evidentiraju spomenici i ulice na teritoriji opštine stupili SMO u kontakt sa NVO "Cetinje moj grad" koja je pokrenula projekat imenovanja ulica i spomenika na Cetinju" kazao je Prlja.

Sjednici Senata prisustvovao je i predsjednik te NVO Vesko Pejović, objasnio je da su u tom projektu mogli da učestvuju svi građani, da daju prijedloge, i da je pristiglo čak 84 sugestije koje su uvrštene u projekat koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

"Planirano je i organizovanje Okruglog stola, kako bi se na osnovu dobijenih zaključaka, napravile eventualne korekcije predloženog scenarija nakon čega će konačna verzija kompletne Studije biti dostavljena Savjetu Skupštine Prestonice, pa stavljena javnu diskusiju, nakon čega očekujemo da se ova tema nađe na dnevnom redu Skupštine Prestonice" kazao je Pejović

Bonus video: