Numanović: Problem su nezaposlenost i kadrovski deficit

Ministar predstavio Zakon o stručnom obrazovanju visokoškolaca koji će početi da se primjenjuje od januara naredne godine
60 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Suad Numanović, Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.10.2012. 13:58h

"Nezaposlenost je prioritet svih prioriteta ove i buduće Vlade ko god je konstituisao i sledeći mandat će Vlada prioritetno posvetiti riješavanju tog problema", poručio je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, obraćajući se učesnicima prezentacije u Tivtu, Vladinog projekta privremenog zapošljavanja diplomiranih visokoškolaca u Crnoj Gori.

Numanović, koji je boravio u radnoj posjeti Tivtu, razgovarao je sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem, a potom je predstavnicima poslodavaca i nezaposlenim mladim Tivćanima sa diplomama fakulteta, koji su se okupili u zgradi Opštine, predstavio Zakon o stručnom obrazovanju visokoškolaca koji će početi da se primjenjuje od januara naredne godine.

Taj akt podrazumijeva da se svršenim studentima fakulteta omogući da u državnim organima, privredi ali i u NVO, odrade pripravnički staž u trajanju od 9 mjeseci koji će im se priznavati kao 12 mjeseci, a država je obezbjedila i 10 miliona eura kojima će finansirati primanja tako zapošljenih pripravnika, u visini od pola prosječne zarade u Crnoj Gori, kako to ne bi palo na teret poslodavca.

Numanović je negirao da vlast ovaj zakon donosi i promoviše zbog izborne kampanje, ističući da se na njemu radi već dvije godine. On je naglasio da je problem nezaposlenosti, posebno mladih kadrova, „prisutan u Crnoj Gori kao i u mnogo razvijenijim državama od nas“, ali je potom zaključio da je „u Crnoj Gori problem i kadrovski deficit“, što utiče na lošiji rad naše privrede i državne uprave.

“Zakon o stručnom obrazovanju visokoškolaca pruža šansu da se napravi spona izmedju obrazovanja i zapošljavanja. Poslodavci moraju dostavljati mjesečne izvještaje a na kraju se izdaje uvjerenje o završenom stručnom osposobljavanju. Cijeli proces državni organi aktivno prate.

Poslodavci se prijavljuju do 15. oktobra a od tada do 15. novembra prijavljjuju se korisnici. Oni biraju pet prioriteta, a praviće se njihova rang lista na osnovu prosječne ocjene“ – istakla je pomoćnica ministra dr Vesna Simović.

Pohvalio aktivnosti u Tivtu

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš podržao je ovu inicijativu i podsjetio na već ranije realizovane slične projekte zapošljavanja pripravnika u Tivtu, dok je Stevo Lazarević iz hercegnovske kancelarije Biroa rada kazao da trenutno na njihovoj evidenciji ima 51 mladi nezaposleni Tivćanin sa završenim visokim obrazovanjem.

Numanović je prethodno u pratnji Kankaraša obišao i kancelariju na Trgu Dara Petkovića koja je, kako je gradonačelnik kazao “prelazno riješenje do privremenog riješavanja smještaja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u objektu novog dječjeg vrtića u Tivtu”.

“Ne odustajemo od konačnog riješenja koje podrazumijeva izgradnju posebnog novog objekta Dnevnog centra na Seljanovu na mjestu sadašnjeg objekta Crvenog krsta, o čemu se sada vodi računa i u procesu donošenja novog DUP-a Seljanovo", kazao je Kankaraš dodajući da će Opština koja je pomogla adaptaciju kancelarije na Trgu Dara Petkovića, finansijki podržati i angažovanje specijalista koji će raditi sa djecom sa posebnim potrebama.

Numanović je pohvalio ovakvu aktivnost lokalne uprave i dodao da su slični dnevni centri za djecu sa teškoćama u razvoju već napravljeni u mnogim crnogorskim opštinama, a u nekima su napravljeni i dnevni centri za stare.

Njima dvojici zahvalila se Marijana Mišić-Škanata u ime Udruđenja roditelja djece sa teškoćama u razvoju, dodajući da je do sada u akciji prikupljanja dobrovoljnih priloga za izgradnju Dnevnog centra za takvu djecu u Tivtu već obezbijedjeno 35 hiljada eura, a da se očekuje i obećana donacija Porto Montenegra u iznosu od 3 hiljade eura.

Biće crnogorske brodogradnje u Kini

Na pitanje “Vijesti” da li je sa domaćinima, u kontekstu problema nezaposlenosti, razgovarao i o činjenici da Mješovita srednja škola “Mladost” iz Tivta najvećim dijelom i dalje školuje metalce, mehaničare i električare, iako više nema vojnog brodogradilišta Arsenal gdje su se takvi kadrovi većinom zapošljavali, Numanović je odvratio podsjećajući novinara da je “Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, odnosno Vlada stvorila pretpostavke za kupovinu dva plus dva broda”.

“Dakle, brodogradnje će svakako biti na primorju Crne Gore i tu jeste šansa ovih ljudi da nađu šansu,”- istakao je Numanović zaboravljajući na činjenicu da je Vlada čiji je on član, gradnju dva nova trgovačka broda za “Crnogorsku plovidbu” naručila i realizovala u Kini, a sa Kinezima se pregovara da u Šangaju izgrade još dva ista broda za Barsku plovidbu.

Numanović se ipak složio da se “školovanje mora prilagoditi zahtjevima tržišta rada” i dodao da će novi Zakon o stručnom obrazovanju visokoškolaca doprinijeti “isfiltriranju onih potreba koje poslodavci iskažu, a samim time da se naše i visoko i srednje obrazovanje se prilagod tim potrebama.”

Bonus video: