Učenici iz Berana treći u regionu u kodiranju

Koristeći džepni računar Microbit uspješno su riješili dva zadatka - programirali zvučni i svjetlosni sigurnosni alarm i napravili muzički instrument
148 pregleda 2 komentar(a)
OŠ Vuk Karadžić Berane, Foto: British Council
OŠ Vuk Karadžić Berane, Foto: British Council
Ažurirano: 11.06.2018. 14:09h

Učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Berana, Miro Marjanović i Milo Šekularac, koje je predvodio profesor Milun Čukić, osvojili su treće mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju putem džepnog računara Microbita, koji se koristi u nastavi u svim školama u Velikoj Britaniji.

Oni su se svojim projektom "Plastenik za 21. vijek" plasirali na regionalno takmičenje pobijedivši prethodno na nacionalnom takmičenju u Crnoj Gori u programiranju na Microbitu u konkurenciji sa učenicima iz osnovnih škola "Anto Đedović" iz Bara, "Braća Labudović" iz Nikšića, Druge osnovne škole iz Budve, "Milan Vuković" iz Herceg Novog, "Mustafe Pećanina" iz Rožaja, "Pavle Rovinski" iz Podgorice, "Risto Ratković" iz Bijelog Polja, "Sutjeske" iz Podgorice i "Vuko Jovović" iz Danilovgrada.

Koristeći džepni računar Microbit uspješno su riješili dva zadatka - programirali zvučni i svjetlosni sigurnosni alarm i napravili muzički instrument.

"Na takmičenju, koje je organizovano u okviru programa British Councila "Škole za 21. vijek", u kojem su učestvovali učenici škola iz regiona, ocjenjivano je kritičko razmišljanje i rješavanje problema, timski rad i vještina kodiranja/programiranja, a prilikom ocjenjivanja uzimali su se u obzir radovi sa kojima su se učenici kvalifikovali za regionalno takmičenje i pobijedili na nacionalnim takmičenjima", izjavio je Armen Čekić, menadžer projekta British Councila “ Škole za 21. vijek”.

Kao dio projekta “Škole za 21. vijek” British Council je donirao Microbit uređaje u 60 škola u regionu. U pripremi je uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona, a dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana, rekla je Kler Sirs iz Britanskog savjeta.

"Velika Britanija je samo prije nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama što pomaže nastavnicima da pristupe djeci na savremen način i da se što više angažuju. Za dvije godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je riječ o digitalnoj pismenosti”, dodala je Sirs.

Pobjednici ovog regionalnog takmičenja su učenici OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca, a drugo mJesto osvojili su učenici OŠ “Osma Myderizi” iz Tirane.

Bonus video: