SEEMO osudio ponašanje crnogorskih vlasti

"Zapanjen sam da jedna međunarodna organizacija poziva novinare, a onda ukida poziv", kazao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović
4 komentar(a)
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Ažurirano: 07.10.2012. 16:45h

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) sa sjedištem u Beču primjećuje sa zabrinutošću da su crnogorski političari pojačali pritisak na novinare pred parlamentarne izbore 14. oktobra, saopšteno je prekjuče iz te organizacije.

Saopštenje SEEMO-a upućeno je, kako su kazali, povodom slučaja novinarke - istraživača Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Mirande Patručić, kojoj je nedavno povučen poziv za učešće na 81. godišnjem Rose-Roth seminaru sredinom oktobra, gdje je bila predviđena kao govornik na panelu o borbi protiv korupcije.

Krivokapić zabranio učešće na seminaru autorki tekstova o Prvoj banci>>>

Crna Gora pravi od sebe lakrdiju: Krivokapić krivi Nuhodžića>>>

Rose-Roth seminar organizuje NATO u saradnji sa parlamentom Crne Gore. Patručić je ranije objavila seriju tekstova o nezakonitostima u poslovanju Prve banke, pa su neimenovani crnogorski zvaničnici tražili da joj se zabrani učešće na seminaru.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koga je OCCRP označio kao osobu koja je tražila da se Patručićevoj zabrani učešće, negirao je da je insistirao da se novinarki zabrani učešće na seminaru u Crnoj Gori.

On je saopštio da je za organizaciju skupa zadužen Odbor za bezbjednost i odbranu, čiji jo šef Melvudin Nuhodžić, zajedno sa nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine NATO-a.

SEEMO je, kako se navodi, ovim povodom tražio od parlamentarne skupštine NATO komentar slučaja, ali je dobio odgovor da ova organizacija “u skladu sa svojom politikom, ne komentariše detalje u vezi sa procesom pozivanja”.

"Zapanjen sam da jedna međunarodna organizacija poziva novinare, a onda ukida poziv. Takođe sam zapanjen činjenicom da crnogorski političari idu tako daleko da utiču na međunarodne seminare i izbacuju govornike. Crna Gora je na putu da se pridruži Evropskoj uniji , a sloboda govora izgleda da nije zagarantovana", kazao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Poziv za učešće na seminaru je povučen i za Drua Salivena, urednika u OCCRP projektu.

Bonus video: