SRBIJA PREUZELA DONACIJU

Podmornica “Tisa” otputovala za Beograd

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmonričara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije "Yugoimport SDPR"
208 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2018. 13:30h

Mala takozvana džepna podmornica P-911 "Tisa" utovarena je na specijalni tegljač koji će je drumskim putem transportovati do Beograda gdje će ubuduće ona biti muzejski eksponat.

Podmonica je plovnom dizalicom LDI-18 Mornarice Vojske Crne Gore, sa obale u vojnom objektu Pristan na Luštici, podignuta na poluprikolicu tegljača ukrcanog na trajekt "Grbalj" kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara.

"Grbalj" je podmornicu potom transportovao do Kamenara gdje je ona drumskim putem preko Lipaca i Vilusa, nastavila prema Nikšiću i dalje za Srbiju.

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmonričara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije "Yugoimport SDPR".

Njima je tu podmornica, jednu od ukupno šest džepnih podmornica tipa "Una" bivše Jugoslovenske Ratne Mormarice, Vlada Crne Gore donirala još prije sedam godina, kada je na inicijativu tadašnjeg načelnika Generalštaba VCG admirala Dragana Samardžića, donijeta odluka da se podmornice ovog tipa kao muzejski eksponati, poklone bivšim jugoslovenskim republikama koje za to iskažu interes.

Jedna od njih – P-912 "Una" je već tada bila ostavljena kao muzejski eksponat u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, dok je drugu, P-913 "Soča" nedugo potom preuzelo Udruženje podmorničara Slovenije iz Ljubljane.

Ta podmornica je do Slovenije transportovana na sličan način kao što je to započeto sa P-911 za Srbiju, samo što je njeno putovanje trajalo nekoliko dana jer je ona prevezena drumskim putem preko Italije, do vojnog muzeja u Pivki gdje se P-913 "Soča" danas nalazi kao jedan od najatraktivnijih tamošnjih eksponata.

Vlada Crne Gore je prvobitno bila donijela odluku da se Hrvatskoj na poklon kao muzejski eksponat ponudi podmornica P-916 "Kupa", a što je zvanični Zagreb odbio jer bi prihvatanjem toga, Hrvatska praktično priznala neosnovanost svojih traženja da joj se nadoknadi oko 2 milijarde dolara na koliko je procijenjena jugoslovenska ratna flota što je izbijanjem rata u bivšoj SFRJ, 1991-92 iz hrvastkih luka povučena u Crnu Goru, te da joj se vrati "oteti" školski brod "Jadran".

Umjesto u Hrvatskoj, P-916 će po novoj odluci Vlade uskoro biti izložena u Kumboru jer je država odlučila da tu podmornicu donira Opštini Herceg Novi.

Inače, džepne podmornice tipa P-911 jedno su od najvećih dostignuća eks-jugoslovenske ratne brodogradnje. Građene u drugoj polovini 80-tih godina prošlog vijeka u Splitu, ove male ali vrlo opasne podmornice, bile su prilagođene za neprimjetno polaganje manjih minskih polja u neprijateljskim vodama i prevoz podvodnih diverzanata do italijanske obale.

P-911 "Tisa" će, nakon dolaska u Beograd čime koordniniraa nekadašnji podmornilčar i bivši direktor tivatskog Arsenala, mornaričko-tehnički pukovnik u penziji Milan Komar, biti trajno izložena na Ušću. Njen dolazak i izlaganje u Beogradu su veoma bitni za Udruženje bivih jugoslovenskih podmorničara iz Srbije jer će ono dogodine u maju, biti domaćin 56. Međunarodnog kongresa udruženja podmorničkih veterana svijeta na kojem se očekuju delegacije iz više od 30 država.

Galerija

Preporučujemo za Vas