NVO "Jaz - Mrčevo polje": Preduzećemo radikalnije korake

"S obzirom da nijesmo dobili nikakvu povratnu informaciju, smatramo da ne postoji volja u nadležnim državnim organima za postupanje u ovoj imovinsko-pravnoj stvari"
242 pregleda 1 komentar(a)
NVO Jaz - Mrčevo polje, Ivo Ilić, Foto: Ivana Komnenić
NVO Jaz - Mrčevo polje, Ivo Ilić, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 06.10.2012. 15:52h

Upravni odbor NVO „Jaz - Mrčevo polje“ obavijestio je juče vlasnike zemljišta u Mrčevom polju da će organizovati jednočasovni protest na mostu u Lastvi Grbaljskoj u srijedu, 10. oktobra, u deset časova.

„S obzirom na to da do danas nijesmo dobili nikakvu povratnu informaciju iz kabineta predsjednika Vlade u vezi s potencijalnim održavanjem sastanka, smatramo da ne postoji volja u državnim organima nadležnim za postupanje u ovoj imovinsko-pravnoj stvari, te smo prinuđeni da preduzmemo radikalnije korake radi ostvarenja cilja zbog koga smo i osnovali ovu organizaciju“, naveli su iz NVO “Jaz - Mrčevo polje”.

Imajući u vidu da postupci koji se vode pred Upravom za nekretnine, kako se dodaje u saopštenju, ne daju konkretne rezultate, prinuđeni su da pribjegnu mjerama građanskog pritiska.

„Na ovaj način želimo da ukažemo nadležnim organima da smo otvoreni za saradnju, da to isto očekujemo i od njih, ali i da smo odlučni u svojim željama i nastojanjima da dobijemo list nepokretnosti na kome ćemo svi biti vlasnici u onom obimu u kom nam je svakom ponaosob vraćena zemlja u Mrčevom polju“, navodi se u saopštenju NVO.

MANS: Što prije rasvijetliti slučaj prijetnji Iliću

U međuvremenu, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je prijetnje koje su upućene predsjedniku NVO “Jaz-Mrčevo polje” Ivu Iliću zbog aktivnosti koje ta NVO sprovodi u borbi za povraćaj zemljišta u Mrčevom polju.

Iliću je prije nekoliko dana zaprijećeno da će im biti postavljena bomba ukoliko ta NVO bude nastavila sa aktivnostima na zaštiti svojih ustavnih prava.

“Vlada je predvidjela da ovu lokaciju izda u zakup na 90 godina kroz postupak koji je krajnje netransparentan”

Iliću je na adresu kancelerije NVO “Jaz - Mrčevo polje” u Kotoru dostavljen bijeli koverat sa prijetećom porukom, koju je navodno napisao Janko Jovanović iz Mua.

“Predsjedniče Iliću, upozoravamo te da će na skupu u Kotoru biti postvaljena bomba. Ovo se odnosi i na svaki vaš budući skup, posebno u Kotoru! Prijatelj“, pisalo je u poruci.

Nakon što je prošlog petka održana skupština te NVO, sa koje su vlasnici zemlje u zaleđu plaže Jaz uputili posljednje upozorenje premijeru Igoru Lukšiću da će, ukoliko do 8. oktobra ne bude sa njima održao sastanak na kome će biti definisan tačan datum početka knjiženja mještana na njihovu đedovinu, pristupiti radikalnim mjerama, odnosno blokirati magistralu, Iliću je upućena prijetnja kako bi odustali od te namjere.

“MANS već duže istražuje slučaj povraćaja zemljišta u Mrčevom polju, gdje više od 600 pojedinaca traži od države da im bude vraćeno atraktivno zemljište koje im je nekad pripadalo, a koje je privlačno za moćne investitore.

Vlada Crne Gore je predvidjela da ovu lokaciju izda u zakup na 90 godina kroz postupak koji je krajnje netransparentan”, piše u saopštenju MANS-a.

Oni su pozvali nadležne organe da što hitnije rasvijetle slučaj i utvrde od koga su stigle prijetnje i pruže potpunu zaštitu pojedincima i grupama koje se bore za svoja prava.

Bonus video: