Crna Gora pravi od sebe lakrdiju: Krivokapić krivi Nuhodžića

Krivokapić tvrdi da nije kriv što novinarka koja je pisala o sumnjivim poslovima Prve banke ne može na skup u Crnoj Gori i prebacuje odgovornost na kolegu iz DPS-a
29 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 13:59h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić negirao je da je insistirao da se novinarki Mirandi Patručić zabrani učešće na seminaru u Crnoj Gori.

On je saopštio da je za organizaciju skupa zadužen Odbor za bezbjednost i odbranu, čiji jeo šef Melvudin Nuhodžić, zajedno sa nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine NATO-a.

Patručićevoj, koja je istraživala nezakonitosti u poslovanju Prve banke, zabranjeno je učešće na seminaru u Crnoj Gori na insistiranje Krivokapića, saopštio je OCCRP preksinoć.

Patručić je istraživač Projekata izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP-a) koji je ljetos objavio serijal tekstova o sumnjivom poslovanju Prve banke i njenim vezama sa državom, pa i sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem. Ona je bila predviđena kao govornik na panelu o borbi protiv korupcije.

Patručić je ranije saopštila da je saznala prošle sedmice da je njeno učešće na seminaru opozvano, te da joj je NATO predstavnik rekao da je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić insistirao da ona ne prisustvuje skupu.

Prema NATO predstavnicima, Krivokapić je kao razlog naveo “zabrinutost zbog osjetljivosti tajminga” kada se održava seminar, a zbog predstojećih izbora u Crnoj Gori 14. oktobra. Međutim, crnogorski izbori će tada već biti završeni jer Rose-Roth seminar počinje 15. oktobra.

“Svako ko hoće da provjeri elementarne činjenice, zna da taj seminar organizuije naš Odbor za odbranu i bezbjednost, kolega Mevludin Nuhodžić sa nadležnim tijelima parlamentarne skupštine NATO-a. To je zajedničko organizovanje i još od 2004. godine imamo tu saradnju, kada smo još bili zavisna država. Ja sam pokrenuo organizaciju takvih skupova, želeći da Crnu Goru već tada usmjerimo ka NATO-u”, kazao je Krivokapić “Vijestima” u Plavu.

“Sve je to išlo i prepiska i pozivi u toj liniji i ne znam kako je do toga došlo. Međutim, ono što je činjenica, da bi joj omogućili da može slobodno doći u Crnu Goru, ja sam spreman, da prvi put kada Skupština Crne Gore bude organizovala nešto slično vezano za NATO integracije, da zamolim kolege da je pozovu, tako da riješimo taj problem”, rekao je on.

“To ima veze sa člancima koje sam objavila, očigledno”

“Vijesti” su juče tražile i zvanično objašnjenje od organizatora skupa u Crnoj Gori u sjedištu Parlamentarne skupštine NATO-a u Briselu. Šefica odsjeka za organizaciju Rose-Roth seminara Roberta Kalorio nije željela ni da potvrdi niti da demantuje informaciju da je Petručićevoj otkazano gostoprimstvo u Crnoj Gori na zahtjev crnogorskih zvaničnika.

“Dnevni red tih susreta se razvija i dogovara u saradnji sa zemljom domaćinom i ne komentarišemo konkretne detalje u procesu pozivanja učesnika”, kazala je Kalorio, odgovarajući na pitanje “Vijesti” zašto je istraživač OCCRP prvo pozvan, a zatim mu zabranjeno prisustvo na skupu u Crnoj Gori.

Patručić je po programu trebalo da govori na istom panelu sa vrhovnom državnom tužiteljkom Rankom Čarapić.

“To ima veze sa člancima koje sam objavila, očigledno”, rekla je Patručić.

Ja sam spreman da prvi put kada Skupština Crne Gore bude organizovala nešto slično vezano za NATO integracije, zamolim kolege da je pozovu, tako da riješimo taj problem, rekao je Krivokapić

Ovo što radi vaša Vlada obiće joj se o glavu

Crnogorska Vlada traži da se stavi brnjica na otvorenu raspravu o ozbiljnim pitanjima korupcije i to će joj se obiti o glavu, poručio je juče Dru Saliven, urednik u OCCRP projektu.

Nakon što se ispostavilo da je iz Crne Gore zabranjeno da na Rose-Roth seminar, koji Skupština Crne Gore organizuje sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a, dođe istraživač OCCRP-a Miranda Patručić, koja je objavila serijal tesktova o sumnjivom poslovanju Prve banke, on je pozvao šefa parlemanta Ranka Krivokapića da učini sve da Patručić vrati na spisak učesnika.

“Ako Krivokapić nije zabranio Mirandi prisustvo, zašto onda ne govori? Svako negira svoju ulogu u tome, a neko je morao nešto odigrati”, kazao je Saliven “Vijestima” i dodao da, ako je šef parlamenta ozbiljan, onda treba da uradi sve što može i da Patručićevu vrati na dnevni red seminara.

On podsjeća da su u OCCRP-u radili na vrlo sličnoj priči sa švedskom televizijom o vezama između prve familije u Uzbekistanu i telekom kompanije u toj zemlji. Šveđani su naredili hitnu istragu i više od 100 miliona dolara je zaplijenjeno na računima u samo nekoliko sedmica. “Uporedite to sa Crnom Gorom gdje smo mi jedina stvar koja se istražuje. Crna Gora pravi od sebe lakrdiju”, ocijenio je Saliven.

I Salivanu je takođe kao učesniku zabranjen pristup. “Ljudi imaju pravo da znaju zašto je banka koju su vadili iz problema bila uključena u kriminalne aktivnosti. To mora biti istraženo ili će crnogorska Vlada da izgubi ono malo kredibiliteta koje ima u međunarodnim krugovima. Inače će biti kao gomila lokalnih nasilnika koja vodi Crnu Goru za vlastite svrhe”, kazao je Saliven.

Odustao i Medojević u znak protesta

Nakon informacije da je novinarka OCCRP-a nepoželjna u Crnoj Gori, u znak protesta zbog takve odluke od učešća na seminaru odustao je i lider PzP-a Nebojša Medojević. Medojević je kao član Odbora za bezbjednost trebalo da učestvuje na skupu koji zajedno organizuju Skupština i Parlemantarna skupština NATO-a.

“Odustao sam kada sam u “Vijestima” saznao, zaista za mene šokantnu informaciju, da se predstavnici istraživačkih medija eliminišu sa tog skupa”, kazao je Medojević, koji smatra da je riječ o “krajnje antidemokratskom činu” kojim Đukanović i Krivokapić Crnu Goru razvijaju u pravcu “staljinističkih izolovanih država” u kojima domaći i inostranimediji, nevladine organizacije i institucije ne smiju javno da govore o organizovanom kriminalu i korupciji.

“Neću u znak protesta otići na taj skup. O tome ću obavijestiti organizatora i fondaciju Rot i NATO, jer smatram da su time povrijeđene osnovne vrijednosti koje baštini taj savez”, kazao je Medojević, koji takav potez smatra direktnim atakom i na osnovne vrijednosti na kojima NATO funkcioniše.

Ranije je u znak protesta reagovala i Dragana Žarković-Obradović, direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) za Srbiju, koja je takođe odustala od učešća na seminaru.

Trenutak je visoko senzitivan

Nuhodžić sinoć nije htio da se precizno odredi prema izjavi Krivokapića i svojoj ulozi u određivanju učesnika skupa na Svetom Stefanu.

“Uvažavajući period u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, uz ocjenu da isti predstavlja visoko senzitivan trenutak sa političkog aspekta, cijenim da je događaj vezan za gospođu Miranda Patručić ispolitizovan i da nema dodirnih tačaka sa dijelom organizacije skupa koji nam je povjeren”, kazao je Nuhodžić “Vijestima”.

“Cijenim da je u proteklom period Skupština Crne Gore jasno pokazala namjeru i spremnost da otvori raspravu po svim aktuelnim pitanjima koja mogu biti od interesa za građane Crne Gore, a u prilog čega govori i rad Anketnog odbora na temu korupcije u privatizaciji Telekoma, kao i niz kontrolnih saslušanja realizovanih u parlamentu Crne Gore”, rekao je Nuhodžić.

Galerija

Bonus video: