Cetinje: Počeli radovi na Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Kompletna rekonstrukcija ovog centra podrazumijeva sanaciju i nadogradnju postojećeg glavnog objekta, zatim izgradnju novog – dvorišnog
57 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 14:03h

Na Cetinju je danas počela rekonstrukcija prostora u kojem će od naredne godine biti smještena Javna ustanova Centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Objekat se nalazi u naselju Bajice, biće površine oko 500 kvadrat, na placu od 1150 kvadratnih metara, za njegovu rekonstrukciju biće potrebno skoro pola miliona eura, a trebalo bi da bude gotov za pet mjeseci.

Početku radova u Bajicama prisustvovali su ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković.

Za prvog čovjeka Prijestonice, početak rekonstrukcije objekta je još jedan od konkretnih rezultata djelovanja gradske uprave i njenih partnera u cilju podrške djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

"Djeca i mladi sa smetnjama i teškoćama u razvoju, u ovom Dnevnom centru, ne samo da će dobiti svu neophodnu njegu, medicinsku i socijalnu rehabilitaciju, već će učestvovati i u vaspitno obrazovnom radu.

Otud i smatram da će uspostavljanje Dnevnog centra predstavljati snažnu podršku djeci, ali i njihovim porodicama", istakao je Bogdanović. Ministar Numanović smatra “da gradnja ovog objekta pokazuje da država teži izgradnji servisa sa najranjivije grupe stanovništva u svim djelovima naše zemlje”.

"Današnji početak radova plod je dobrog partnerstva državnih institucija i gradske uprave. Aktivnostima u ovom Dnevnom centru, koji ćemo otvoriti naredne godine, biće obuhvaćena potpuna zaštita djece i njihovo obrazovanje", kazao je ministar Numanović.

Priča o izgradnji ovog centra počela je prošle godine, kada je završena izrada projektne dokumentacije, revizija projekta i procedura pribavljanja građevinske dozvole. Ove godine, u gradskom parlamentu usvojena je odluka o njegovom osnivanju, nakon čega je sprovedena i tenderska procedura.

Kompletna rekonstrukcija ovog centra podrazumijeva sanaciju i nadogradnju postojećeg glavnog objekta, zatim izgradnju novog – dvorišnog, te uređenje terena sa infrastrukturnim priključcima. Glavni objekat Dnevnog centra imaće prizemlje, sprat i potkrovlje.

Prizemlje objekta imaće više funkcionalnih cjelina – zajednički dio, prostorije za boravak djece i prostorije za rad sa odraslima. Na spratu će biti smještena kuhinja sa trpezerijom i dvije sale za edukativne aktivnosti.

Prostor za administraciju i medicinsko osoblje, te senzorna soba, nalaziće se u potkrovlju. Takođe, na spratu i u potkrovlju objekta nalaziće se i sobe za individualni rad. Kao i u ostalim crnogorskim gradovima, vrlo je teško dođi do podatka, koliko tačno na Cetinju ima djece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Jedini podatak, je da udruženje roditlja ove djece “Razvitak”, broji 32 člana. Sekretar Sekretarijata za djecu i omladinu Cetinja, Mošo Martinović vjeruje da je ovaj centar prava stvar, te da će biti više od dnevnog centra.

On kaže da su u sklopu centra planirane I kanclearije za rad NVO koje sebave ovom problematikom. Majka jedne od djevojčica, koja će koristiti usluge centra, Marina Božović, kaže “da ako ministarstvo i grad ispune sve to što su obećali, da će ovaj centar biti odlična stvar”.

Galerija

Bonus video: