Turistkinje iz Španije spašene nakon noći u provaliji

Turistkinje su tokom pješačke ture, s obzirom da je već padao mrak, promašile obilježenu pješačku stazu i izgubile orijentaciju
2 komentar(a)
Spašavanje Španjolki, Španske turistkinje, Ždrijelo,, Foto: Služba zaštite spasavanja Kolašin
Spašavanje Španjolki, Španske turistkinje, Ždrijelo,, Foto: Služba zaštite spasavanja Kolašin
Ažurirano: 05.10.2012. 13:53h

Turistkinje iz Španije Matilda Garsija Solis (60) i Marija Pilar Rebes Gonzales (5) lakše su povrijeđene nakon što su se okliznule i upale u provaliju, u mjestu Ždrijelo, nedaleko od Biogradskog jezera.

Španjolke su u četvrtak u kasnim popodnevnim satima obilazile Nacionalni park „Biogradska gora“. Otišle su niz rijeku Jezerštice i došle do provalije Prla, gdje im se, kako su ispričale, zemlja odronila ispod nogu i obje su se otkotrljale nekoliko desetina metara niz strminu.

Turistkinje su tokom pješačke ture, s obzirom da je već padao mrak, promašile obilježenu pješačku stazu i izgubile orijentaciju. Nakon što su pale, našle su se na mjestu sa kojeg nijesu mogle da izađu, odustale su i noć provele u Prlima.

Pomoć stigla preko Madrida

Kako niko nije bio u njihovoj blizini , a nijesu imali drugog načina da obavijeste službu zaštite NP ili policije, pozvale su prijateljicu iz Madrida. Njihova je prijateljica je obavijestila crnogorsku policiju, a oni nadležne u NP.

Kako je kazao direktor NP Saša Jeknić, žena iz Španije ga je obavijestila o onome što se dogodilo, ali nije umjela da objasni gdje su tačno pale njene prijateljice.

"Španjolka me pozvala jutros poslije osam sati, nije umjela da objasni gdje se nezgoda dogodila, pa sam zamolio da mi njene prijateljice uz pomoć GPS kažu koordinate.

Nakon toga je sve bilo lakše. Locirali smo ih i rendžeri NP su ih, poslije kraće pretrage terena, primijetili dvogledom. Pozvali smo kolašinske vatrogasce, koji su vlo brzo reagovali i gošće iz Španije su vrlo brzo bile na sigurnom", kazao je Jeknić.

Spasavanje trajalo nekoliko sati

Akcija spasavanja počela je jutros oko 9 i 35 i trajala je nekoliko sati, sve do trideset minuta poslije podneva. Španjolke su tokom noći uspjele da se same izvuku nekoliko desetina metara iz provalije. Vatrogasci i rendžeri su ih našli na 50 metara od vrha.

"Akcija spasavanja je bila otežana zbog zemljišta koje se na tom dijelu odronjava. Ipak, uspjeli smo relativno brzo da ih izvučemo. Turistkinje su imale mnogo sreće jer su prošle samo sa lakšim povredmama, bez lomova. Dobro su se osjećale, iako je noć bila hladna.

Ponašale su se vrlo pribrano i olakšale nam akciju. Nakon pregleda u Hitnoj pomoći, s obzirom da je ustanovljeno da nema potrebe za daljim liječenjem, jer su bile samo ugruvan , nastavile su put", rekao je komandir kolašinske službe spasavanja Željko Darmanović.

Bonus video: