Novaković: Službenici ne poznaju zakone koje bi trebalo da sprovode

Ona je predstavila istraživanje koje je sprovela njena organizacija a koje je pokazalo da je rad državne uprave daleko od javnog i dostupnog
177 pregleda 1 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.10.2012. 13:13h

Osmomjesečni nadzor nad sprovođenjem propisa koji su donijeti o komunikaciji državnih organa sa nevladinim organizacijama pokazuje koliko je ta saradnja loša i daleko od deklarativnog zalaganja Vlade za saradnju sa civilnim društvom, ocijenila je Ana Novaković izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Ona je predstavila istraživanje koje je sprovela njena organizacija a koje je pokazalo da je rad državne uprave daleko od javnog i dostupnog građanima,da državni službenici ne poštuju donijete propise ali i ne poznaju zakone koje bi trebalo da sprovode.

Novaković je kazala da su Uredbama o načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona i o načinu ostvarivanja saradnje organa državne uprave sa NVO prvi put normirane u Crnoj Gori početkom godine.

"Podaci do kojih smo došli nadzirući te dvije Uredbe su loši i zabrinjavajući. Organi države uprave ne poštuju propise koji ih obavezuju na saradnju sa NVO i na javnost njihovog rada“, rekla je Novaković na konferenciji za novinare.

Službenici u javnoj administraciji često ne razumiju propise koje bi trebalo da sprovode.

„To dovodi do njihove loše primjene i pomiješanosti sa drugim procedurama. Zbog toga je potrebno ukazati na propuste, kako bi spriječili dalje nepoštovanje zakona i uredbi od strane organa državne uprave za saradnju sa NVO“, navela je Novaković a na osnovu podataka iz izvještaja koji će proslijediti Vladi.

Ona je saopštila da je na zahtjev CRNVO o slobodnom pristupu informacijama, u zakonskom roku odgovorilo sedam od 16 ministarstava.

To je, smatra Novaković, prvi pokazatelj neažurnosti organa i ignorisanja saradnje sa NVO.

„Tri resora su dostavila informacije nakon isteka zakonskog roka. Čudno je što Ministarstvo za vanjske poslove i evropske integracije, koje upravlja procesima učlanjenja države u Evropsku uniju, nije odgovorilo na naše zahtjeve. Na njih nijesmo dobili odgovor ni od Ministarstva kulture koje je nadležno za sprovođenje zakona o slobodnom pristupu infromacijama“, kazala je ona.

Na čelu te dva ministarstva su Nebojša Kaluđerović i Branislav Mićunović. Novaković je zbog ignorisanja njihovih zahtjeva prozvala i Ministarstava pravde i ljudskih prava na čijem je čelu Duško Marković, nauke kojim rukovodi Sanja Vlahović, poljoprivrede i ruralnog razvoja koje cvodi Tarzan Milošević i finansija gdje je starješina Milorad Katnić, a „koje nastavlja svoj negativni odnos prema zahtjevima NVO sektora“.

„Istraživanje je pokazala da od 30 organa državne uprave koji donose programe rada, obavezu njihovog objavljivanja na internet prezentacijama poštuje 14 organa.

Obavezu objavljivanja izvještaja na internetu poštuje 22 od 51 organa državne uprave“, navela je Novaković.

Kao jedini pozitivan primjer saradnje sa civilnim sektorom Novaković je navela činjenicu da je 46 predstavnika NVO izabrano u sastav 30 radnih tijela koja su su formirali organi državne uprave, uz ocjenu da se ne zna koliko oni zaista mogu da utiču na rad grupe.

CRNVO je pozvala nadležne organe i Upravu za kadrove da organizuju obuku za kontakt osobe za saradnju sa NVO, što bi, smatra Novaković, poboljšalo saradnju civilnog sektora i državnih organa.

„Ključna preporuka je da Ministarstva moraju poštovati primjenu propisa za saradnju sa civilnim sektorom, jer NVO organizacije konstantno doprinose razvoju evropske agende Crne Gore“, ocijenila je ona.

Bonus video: