NAPAO MEDIJE I NVO

Novaković: Loša poruka Lukšića

„Potrebno je donijeti sistemska rješenja koja će važiti za sve, bez obzira ko je na vlasti"
110 pregleda 7 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.10.2012. 11:32h

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković rekla je da nije prvi put da najviši predstavnici donosilaca odluka napadju nevladine organizacije.

Ona je osudila ocjene premijera Igora Lukšića na račun dva dnevna lista i nevladine organizacije i smatra da za unapređenje saradnje državnih institucija sa civilnim sektorom nije dobra poruka koju je sa promotivnog skupa u Pljevljima poslao premijer Igor Lukšić.

Na tribini, poslije koje je uslijedio napad dva bivša policajaca na novinare “Vijesti” i “Dana”, premijer Igor Lukšić je kazao da opoziciju čine i “Vijesti”, “Dan“ i MANS: “To je ista glava koja govori kroz različita usta, jer svako ima svoju ulogu. Tu nema nevladinih organizacija već antivladinih organizacija, niti nezavisnih medija jer oni su vrlo svrstani mediji iz iste kuhinje. I kada sve to smućkate dobijate nešto što ne miriše tako dobro”, kazao je Lukšić.

Upitana da li će Vlada poboljšati saradnju sa NVO, nakon izjave premijera Igora Lukšića da opoziciju, pored Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore, čini i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Novakoviće je rekla da takve poruke nijesu dobre.

„Potrebno je donijeti sistemska rješenja koja će važiti za sve, bez obzira ko je na vlasti. Zabrinjava što Vlada nije stvorila pretpostavke za primjenu novog Zakona o NVO“, pojasnila je ona. Novaković je kazala da nijedna od partija nije pozvala na bilo kakvu konsultaciju oko uloge civilnog društva,pri izradi svojih izbornih programa, iako se,u njima pominju te organizacije.

„Ta oblast je u tim programima urađena na negativan zabrinjavajući način“, ocijenila je ona.

Preporučujemo za Vas