Ministarstvo: Hidrocentrala samo uz našu saglasnost

„U tom cilju, Crna Gora će, shodno navedenom međunarodnom ugovoru, inicirati razmjenu prekograničnih informacija, kako bi zaštitila svoje interese“,
3 komentar(a)
Kumanica, Foto: Beća Čoković
Kumanica, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 05.10.2012. 11:06h

Ni jedan objekat koji bi prelazio na našu teriroriju i značajnije ugrožavao naš hidropotencijal ne može se graditi bez saradnje i konsultacija sa Crnom Gorom,poručili su iz Ministarstva održviog razvoja i turizma.

Povodom planova za izgradnju HE na rijeci Lim, kao i planova na regionalnom nivou kada je riječ o iskorišćavanju hidropotencijala, portparolka tog ministarstva Milica Lekić saopštila je da će prema Espoo konvenciji tražiti sve neophodne informacije o izgradnji hidroenergetskih objekata u susjednim zemljama kako bi formirali stav o uticaju na životnu sredinu Crne Gore.

Iz resora Predraga Sekulića saopšteno je i da će Crna Gora u budućoj komunikaciji i na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih sredstava obezbijediti potpunu zaštitu svojih interesa. Oni su podsjetili i da Espoo konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu obavezuje strane ugovornice da pojedinačno ili zajednički preuzmu mjere u odnosu na aktivnosti koje mogu izazvati značajne pregoranične štetne uticaje.

„Shodno konvenciji, kada strana smatra da će biti pogođena značajnim prekograničnim uticajem predložene aktivnosti, a kada obavještenje nije dostavljeno, odnosne strane će na zahtjev pogođene strane razmjeniti potrebne informacije radi održavanja diskusija o tome da li je moguć značajan negativni prekogranični uticaj“, saopštili su iz Ministarstva.

Kako su naveli Crna Gora će shodno tom međunarodnom ugovoru inicirati razmjenu prekograničnih informacija, kako bi zaštitila svoje interese.

„Naravno da se svi preduslovi u prekograničnom kontekstu koji su, u energetskom i ekološkom sektoru Srbije, BiH i generalno zemalja regiona, postavljeni za gradnju ovakvih objekata, moraju ispoštovati, u šta nemamo sumnje, baš kao i međunarodni standardi, konvencije poput Espoo“, piše u saopštenju.

Bonus video: