Vlada priznala da od autoputa nema ništa

“Vijestima” je u Vladi pojašnjeno da u najboljem slučaju Englezi predlažu izgradnju dionice Podgorica-Mateševo, po dvije trake za oba smjera
61 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 17:24h

Nakon skoro mjesec i po odlaganja i deceniju obećanja, Vlada je obznanila da je engleska konsultantska kuća Skot Vilson utvrdila da se ne isplati izgradnja autoputa prema sjeveru. Razlog je, kako piše u informaciji na sajtu Vlade, težak teren i značajno smanjenje protoka saobraćaja nakon 2008. godine.

Predstavnici Vlade su se 12. septembra u Briselu sastali sa predstavnicima Evropske komsije (EK), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Glavna tema bio je izvještaj konsultantske kuće Skot Vilson koja je ponudila odgovore na pitanje isplati li se i kakav put se može graditi prema sjeveru.

"Sumarno, samo tri investicione šeme mogu se razmatrati u okviru makar minimalnog povraćaja novca (isplativosti): a) poboljšanje postojećeg putnog pravaca od Poda do granice; b) kombinacija novoizgrađenog i poboljšanog pravca Virpazar – Farmaci; c) izradnja novog kombinovanog pravca (dual carriageway/single carriageway) dionice Smokovac – Mateševo", piše u informaciji.

Kada se prevede sa birokratskog postane jasno da Englezi predlažu tri opcije od kojih nijedna nije autoput. “Vijestima” je u Vladi pojašnjeno da u najboljem slučaju Englezi predlažu izgradnju dionice Podgorica-Mateševo, po dvije trake za oba smjera sa razdjelnim ostrvom.

Ispijanje šampanjca u čast otvaranja radova na autoputu prije tri godine

Razlika u odnosu na autoput je što nema treće zaustavne trake, što uspon može ići iznad pet odsto i što krivine mogu biti oštrije. I ta opcija, iako je za gradnju neuporedivo jeftinija od autoputa, u dogledno vrijeme teško da bi mogla zadovoljiti uslov isplativosti.

Konsulatant je, kako piše u Vladinoj informaciji, naglasio da sa gledišta saobraćajnog inžinjeringa, postojeća dionica ka sjeveru (put uz Platije) jeste problem i da će vremenom postati samo još ozbiljniji.

I predstavnici EBRD, kako stoji u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade, takođe su svjesni da pravac prema sjeveru predstavlja prioritet Vlade

Iako su predstavnici crnogorske Vlade evropskim političkim i finansijskim zvaničnicima objasnili da, uprkos tome što ekonomske prognoze pokazuju relativno nisku isplativost dionice Podgorica - Mateševo u odnosu na dionice južno od Podgorice, postojeći put sjeverno od Podgorice predstavlja značajan problem i ključno usko grlo koje mora imati prioritet i da Vlada želi prvo tu da investira, dobili su odgovor da ne mogu računati na veliku i bezuslovnu finansijsku podršku evropskih i međunarodnih finansijskih institucija.

I predstavnici EBRD, kako stoji u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade, takođe su svjesni da pravac prema sjeveru predstavlja prioritet Vlade.

“Moguće finansiranje biće predmet procjene i odobravanja. Predstavnik EK, odgovarajući na pitanje o mogućnosti upotrebe IPA sredstava za finansiranje ovog projekta, ukazao je na trenutnu činjenicu da još ne znaju koliko će sredstava biti raspoloživo, ali vjerovatno će iznos biti skroman i predmet mnogih konkurentskih zahtjeva. Međutim, dalja diskusija za moguće korišćenje IPA sredstava za koridor, može biti otpočeta prilikom planiranja naredne finansijske perspektive”, piše u informaciji sa sastanka u Briselu.

Galerija

Bonus video: