Obećani bolji standard i veće plate

Crnogorke oružane snage već šestu godinu proslavlaju 7. oktobar kao svoj dan, u znak sjećanja na bitku na Tuđemilu, kod Bara, 1042. godine
58 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 16:41h

Vojnici su uvijek tamo gdje je najteže i najpotrebnije, u požarima, poplavama i snježnim nametima, svugdje gdje je bezbjednost i imovina građana Crne Gore bila ugrožena, poručio je načelnik Generalštava viceadmiral Dragan Samardžić.

Samardžić je na proslavi Dana Vojske u kasarni Danilovgradu kazao da je od osnivanja crnogorske vojske 2006. uloženo puno znanja, truda i požrtvovanja u izgradnji sistema odbrane, ali da je ogroman posao je tek pred njima.

Povodom Dana Vojske, u NATO štabu u Briselu organizovan je tradicionalni prijem

Nakon što je pozdravio počasni stroj VCG, crnogorski predsjednik Filip Vujanović se u Danilovgradu obratio pripadnici oružanih snaga i kazao da poštuje njihov požrtvovan, predan, profesionalan, iznad svega patriotski angažman u Vojsci Crne Gore.

"Takvim odnosom zavrijedili ste i obavezali sve građane Crne Gore i državu Crnu Goru na maksimalno poštovanje", kazao je Vujanović.

On je kazao da je država dužna da vodimo maksimalnu brigu o kvalitetu života u Vojsci, te da ih na to obavezuju vojnički uspjesi, požrtvovanost i patriotizam.

"Nastavićemo da vodimo brigu o materijalnom položaju vojske, nastojati da obezbijedimo materijalne uslove visokog kvaliteta života. Nastavićemo brigu iz oblasti stambene politike, vojska će dobijati stanove i rješavati to važno i egzistencionalno pitanje i kroz odnos države prema onome što vojska čini u Crnoj Gori", poručio je Vujanović, uz konstataciju da ga raduje činjenica da je ovo bila godina u kojoj je i međunarodna zajednica prepoznala vrijednost VCG.

"Želim sa ovog mjesta da iskažem posebno poštovanje upravo tim pripadnicima vojske koji učestvuju u mirovnim misijama i da im kažem da znaju iako fizički nijesu sa nama oni su u našim mislima, u našim emocijama, u našim brigama, oni su među nama", kazao je Vujanović.

Viceadmiral Samardžić je u opširnom obraćanju stroju kazao da nijedan sistem u državi, kao sistem odbrane, ne nudi toliki izbor i šansu svim svojim pripadnicima.

"Izbor da učite strane jezike, školujete se, usavršavate i napredujete. Šansu da to radite na najprestižnijim institucijama širom svijeta i da na osnovu stečenog znanja i sposobnosti sjutra radite u štabovima i komandama NATO i drugim bezbjednosnim organizacijama, i time sebi i svojim porodicama obezbjedite bolju budućnost, kazao je on, i dodao da Vojska isto tako svi imamo odgovornost i obavezu, da konkretnim djelima pokaže da svaki euro uložen u sistem odbrane je pametna investicija za bezbjednost države i svih građana".

"Siguran sam da bi svi voljeli da imamo bolji standard i da naše plate budu u skladu sa rizikom i odgovornošću naše profesije. Ali isto tako smo svjesni napora koje Vlada i država čine da održe ekonomsku stabilnost, kao i činjenice da je u ne malom broju evropskih država trenutno ekonomska stabilnost najveći bezbjednosni izazov", kazao je Samardžić.

Na svečanosti u Danilovgradu su u čast Dana Vojske ministarka odbrane Milica Pjenovoć-Đurišić i viceadmiral Samardžić unaprijedili u viši čin nekoliko pripadnika vojske, ali i uručili priznanja najboljim jedinicama i pojedincima.

Ceremoniji obilježavanja Dana Vojske prisustvovali su, osim ministra odbrane Pejanović–Đurišić i Vujanovića, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Nebojša Kaluđerović i brojni drugi gosti iz diplomatskog kora, i državnih institucija.

Povodom Dana Vojske, u NATO štabu u Briselu organizovan je tradicionalni prijem čiji su domaćini bili ambasador Crne Gore pri NATO Vesko Garčević i vojni savjetnik u Misiji Crne Gore pri NATO pukovnik Vladislav Vlahović.

Prijemu je prisustvovao veliki broj vojnih i političkih predstavnika država članica NATO i partnerskih zemalja, kao i međunarodnih i međunarodno-vojnih predstavnika.

Dogodine stižu helikopteri

Viceadmiral Samardžić je za 2013. najavio nabavku višenamjenskih helikoptera, ali i poboljšanje spremnosti vojske za djelovanje u venrednim situacijama.

On ja kazao da uz pomoć NATO-a i partnera iz regiona, Ministarstvo odbrane zajednički nastoji da adekvatno riješi složeno pitanje kontrole i zaštite našeg neba.

"Takođe, siguran sam da ćemo već naredne godine, u skladu sa zaključcima Skupštine Crne Gore, uprkos ekonomski nepovoljnom trenutku, iznaći povoljan kreditni aranžman i započeti proces nabavke multifunkcionalnih transportnih helikoptera, čime bi značajno povećali operativne sposobnosti Vojske i bezbjednost naših građana", kazao je Samardžić i dodao da je unapređenje sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama njihov stalan i trajan zadatak.

"Daćemo svoj puni doprinos da se na osnovu naučenih lekcija i kroz doslednu realizaciju zaključaka Skupstine Crne Gore, na nivou države kreira efikasan integrisani sitem vanrednih situacija", poručio je prvi čovjek Vojske.

Galerija

Bonus video: