ŽENSKO ZDRAVLJE

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke: "Nemoj da zakasniš"

“Borbi protiv karcinoma dojke treba posvetiti ne samo mjesec dana u godini, već svih 365 dana”, kazala je onkolog dr Nada Cicmil Sarić
92 pregleda 2 komentar(a)
Zdrava dona Montenegrina, Foto: Luka Zeković
Zdrava dona Montenegrina, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2012. 12:11h

Godišnje oko 250 žena oboli od karcinoma dojke, dok oko 70 umre od te bolesti u toku jedne godine, saopšteno je na konferenciji NVO Zdrava dona Montenegrina.

Povodom obilježavanja oktobra – mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, upozoreno je da se bolest najčešće otkriva u poznom stadijumu, a u čak 85 odsto slučajeva je izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

“Borbi protiv karcinoma dojke treba posvetiti ne samo mjesec dana u godini, već svih 365 dana”, kazala je onkolog dr Nada Cicmil Sarić.

“Ne možemo spriječiti bolest, ali možemo otkriti i na vrijeme izliječiti”

Ona je naglasila da je karcinom dojke najčešća maligna bolest ženske populacije i čini 16 odsto svih malignih oboljenja kod žena.

“Faktori rizika na koje možemo uticati su da žene rađaju na vrijeme, da doje djecu, da imaju redovne samokotrole i preglede ljekara, da se ne izlažu dejstvu zračenja, da se više kreću, zdravo hrane, ne puše i izbjegavaju konzumaciju alhohola”, kazala je Cicmil Sarić.

Predsjednica NVO Zdrava Dona Montenegrina, Danica Vukotić, poručila je da se kontrolama kod ljekara tumor ne priziva, već da se na vrijeme otkriva.

“Ne možemo spriječiti bolest, ali možemo otkriti i na vrijeme izliječiti”, kazala je ona

"Nemoj da zakasniš"

U sklopu ovogodišnje kampanje, koja se obilježava pod sloganom “Nemoj da zakasniš”, NVO Zdrava Dona Montenegrina organizvaće u subotu šetnju kojom će obilježiti mjesec borbe protiv te bolesti. Šetnja će početi u 12 časova ispred Hotela Crna Gora, a nastaviće se Ulicom slobode.

Na Klinici za onkologiju Kliničkog centra u toku je formiranje internog protokola za liječenje karcinoma dojke

“Tokom kampanje u šoping molu “Delta city” biće predstavljena donatorska kutija, gdje će priloge moći da daju svi građani. Centralni događaj prikupljanja novca, koji je usmjeren na realizaciju naših aktivnosti na prevenciji karcinoma dojke, biće organizovan 15. oktobra na istom mjestu, kroz prodaju slika mladih crnogorskih autora”, kazala je Vukotić.

Na konferenciji je poručeno da su ženama oboljelim od ove bolesti u Crnoj Gori dostupni svi savremeni oblici liječenja i terapijske mogućnosti koje se primjenjuju u svim najrazvijenijim državama.

Na Klinici za onkologiju Kliničkog centra u toku je formiranje internog protokola za liječenje karcinoma dojke, a sprovode se i potrebne aktivnosti za uspostavljanje registra za rak Crne Gore, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

U svijetu godišnje oboli više od milion žena od raka dojke.

Preporučujemo za Vas