Biskup Janjić parohijama u Italiji tražio pomoć kako bi preživjeli

"Poznato mi je da trenutak nije prigodan, ali tražim samo mali doprinos. Grlim Vas i blagosiljam", navodi se u rukom napisanom pismu Janjića
156 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 18:02h

S obzirom na nepovoljnu ekonomsku situaciju moje biskupije Kotor u Crnoj Gori, sačinjenoj od 15 sveštenika podijeljenih u 23 parohije, ovim pismom tražim Vašoj zajednici mogućnost male podrške sa ciljem olakšanja našeg preživljavanja!

Ovo je, između ostalog, sadržaj pisma koje je poslao kotorski biskup Ilija Janjić italijanskim sveštenicima 5. septembra ove godine, koje je objavio italijanski finansijski portal Affari Italiani u tekstu naslovljenom "Sveti novac. Računi crnogorske (katoličke) crkve u minusu".

Pismo je napisano na perfektnom italijanskom, a prema navodima italijanskog portala, poslato je svim italijanskim parohijama. Affari Italiani ističe da je Janjić na poziciji biskupa od 1996. godine, ali da do sada nije lansirao slične apele.

"Poznato mi je da trenutak nije prigodan, ali tražim samo mali doprinos. Grlim Vas i blagosiljam. Nek je slava Isusu Hristu", zaključuje se u rukom napisanom pismu Janjića, sa zaglavljem i pečatom Kotorske biskupije.

Italijanski portal prenosi da se u Vatikanu "šuška da je novac razlog zbog kojeg Crna Gora od maja nema ni papinog ambasadora (Nunzio apostolico)", tačnije od kada je Alesandro d’Eriko premješten u Hrvatsku.

"Čini se da u Crnoj Gori nema novca da se podrži papin ambasador", piše u tekstu. Dodaje se da je "problem u Crnoj Gori i što je dio imovine koji bi mogao pomoći biskupijama još predmet pregovora i legalnih kontroverzi".

U tekstu se ističe da, prema podacima koje posjeduje Vatikan iz 2005. godine, Kotorska biskupija ima 10.000 vjernika na 50.000 stanovnika, te da ona postoji od desetog vijeka.

Vatikan navodno “čini ono što je u njegovoj moći”, a jedan od mogućih kanala za pomoć Janjićevoj biskupiji mogla bi biti i Vatikanska banka (Banca Vaticana) ili (Istituto Opere di Religione), ali je problem što taj institut trenutno prolazi kroz krizu zbog unutrašnjih konflikata među kardinalima. Reforma banke očekuje se u februaru 2013.

Affari Italiani povezuje slučaj Kotorske biskupije sa generalnom krizom kroz koju prolazi Katolička crkva povodom donacija posljednjih godina.

Ukazuje se da su seksualni skandali (pedofilija među sveštenicima), ali i nedavni slučaj Vatileaks, među razlozima za pad donacija, čak i od strane Amerikanaca, koji važe za tradicionalno dobre donatore Crkve. Samo tokom 2011. dato je 70 miliona dolara priloga za podršku papi.

"Poznato mi je da trenutak nije prigodan, ali tražim samo mali doprinos. Grlim Vas i blagosiljam. Nek je slava Isusu Hristu", stoji u rukom napisanom pismu

Galerija

Bonus video: