Država ne haje za gužve u učionicama

Podgorica ima samo 11 srednjih i 30 osnovnih škola, uključujući i male seoske, a gradnja druge gimnazije je u fazi obećanja još od 2006.
63 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 15:08h

Ministarstvo prosvjete i sporta do 2020. planira izgradnju još četiri osnovne i dvije srednje škole u Podgorici, uključujući i davno obećanu drugu gimnaziju, ali je pitanje da li će time uspjeti da bitno smanje gužve u učionicama.

Iz Ministarstva "Vijestima" nije odgovoreno koliko osnovnih i srednjih škola nedostaje glavnom gradu i na osnovu kojih kriterijuma je to procijenjeno.

U Podgorici ima 30 osnovnih škola, računajući i male seoske, i 11 srednjih.

U gradskim školama teško se može naći odjeljenje koje nema više od 30 đaka. Na selu, pak, ima škola koje ukupno nemaju 100 učenika

Iako ima oko 8.000 stanovnika manje, a nije ni glavni grad Hrvatske, Rijeka ima 28 osnovnih i čak 25 srednjih škola.

Na poštovanje obećanog roka za najavljenu izgradnju škola, nadležne ne može požuriti ni želja za što bržim ulaskom u Evropsku uniju, jer EU ne propisuje broj škola po broju stanovnika, niti po bilo kojem drugom kriterijumu.

U Glavnom gradu, prema podacima Monstata za 2010/2011. u učionicama osnovnih škola bilo je 25,5 učenika po odjeljenju. Podaci pokazuju da je postojalo 861 odjeljenje i da je broj učenika po nastavniku iznosio 17,6.

Realno, situacija je i mnogo gora, jer je u gradskim školama teško naći odjeljenje koje nema više od 30 đaka. Na selu, pak, ima škola koje ukupno nemaju 100 učenika.

Prema podacima Monstata, situacija je još alarmantnija u srednjim školama. Statistike pokazuju da je na početku školske 2011/2012. godine u odjeljenju bilo po 29,7 učenika. U 11 srednjih škola bilo je 338 odjeljenja, odnosno 10.037 đaka.

Pogotovo u Gimnaziji i Ekonomskoj školi, ali i Medicinskoj i Trgovinskoj, teško je naći slobodnu stolicu jer odjeljenja nerijetko broje i do 40 đaka. U Ekonomskoj školi, na primjer, odjeljenja prvog razreda prosječno pohađa više od 35 đaka.

U resoru Slavoljuba Stijepovića tvrde da će do 2020. uložiti više od 144 miliona eura za izgradnju 39 novih škola u Crnoj Gori i rekonstrukciju 32 postojeće

Izgradnja te škole, međutim, najavljena je kao sigurna investicija još 2006. godine, ali ni šest godina kasnije ništa nije učinjeno da se kapaciteti postojeće Gimnazije rasterete.

Resorno Ministarstvo prije nekoliko godina obratilo se podgoričkoj Opštini da prilikom izrade DUP-a za Blok pet predvidi izgradnju druge gimnazije u blizini osnovnih škola "Štampar Makarije" ili "Radojica Perović". Izrada plana je bila povjerena obrađivaču ”Montecep” iz Kotora.

Zvanično, obrađivač je imao problema da započne aktivnosti na izradi Plana, jer nije bila dobijena ažurna geodetska podloga od Vladine Uprave za nekretnine...

Nezvanično, gradonačelnik Miomir Mugoša usprotivio se ideji da se škola gradi baš na toj lokaciji.

Evropska zajednička legislativa, koju moraju da sprovode sve članice, vrlo je labava u pogledu broja škola u odnosu na broj stanovnika, i sve planiranje i sprovođenje ostavljeno je na volju zemljama članicama.

Svaka članica po svom nahođenju odlučuje o broju škola, broju đaka u razrednom odjeljenju, školskom programu i rasporedu u školovanju.

Uložiće 144 miliona u obrazovanje

U resoru Slavoljuba Stijepovića tvrde da će do 2020. uložiti više od 144 miliona eura za izgradnju 39 novih škola u Crnoj Gori i rekonstrukciju 32 postojeće.

Istakli su da je strateškim dokumentima o ulaganjima u infrastrukturu u sektorima obrazovanja za period od 2011. do 2020. godine predviđeno da se realizuje 71 investicija iz sektora obrazovanja, ukupne vrijednosti 144.440.414 eura.

"Riječ je o unapređenju stanja postojeća 32 objekta i izgradnji 39 novih objekata", pojasnila je Gajević.

Galerija

Bonus video: