Vlast se dosjetila i bazena: Planiraju uređenje obale na Belanima

U Tivtu planiraju uređenje dijela obale na Belanima, nakon osam godina obećavanja
0 komentar(a)
Belane, Foto: Siniša Luković
Belane, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.10.2012. 17:00h

Opština Tivat stavila je na javnu raspravu elaborat procjene uticaja izgradnje obalnog šetališta i otvorenog plivališta na Belanama na životnu sredinu.

Ta dokumentacija, koja je urađena po nalogu JP “Morsko dobro”, građanima će na uvid biti dostupna do 12. oktobra, a dva dana ranije u Tivtu će u zgradi Opštine biti priređena i tribina o nacrtu tog planskog dokumenta.

Izgradnjom obalnog šetališta na Belanama na kompleksu ukupne površine 7.576 kvadrata, planira se proširenje obale u dijelu te zone, odnosno suzbijanje erozije i radovi na morskom priobalju kojima se, kroz izgradnju, mijenja izgled obale.

Zacrtano je da se uredi i proširi postojeće, odnosno dogradi nedostajuće šetalište na potezu od istočnog ulaza u gradsku marinu Kalimanj do kompleksa Župa, čime će biti dobijena pješačka staza ukupne dužine 389 metara.

Nakon proširenja plaže, na Belanima će biti ukupno 2.430 kvadrata plažnog prostora, a najznačajniji dio tog projekta predstavlja izgradnja otvorenog plivališta.

Izgradnju otvorenog bazena na Belanama gradski oci Tivta obećavaju već više od osam godina, odnosno od 13. aprila 2004

Nasipanjem mora biće proširena postojeća obala na kojoj će biti biletarnica, sanitarni čvor, svlačionice i ugostiteljski objekat sa vidikovcem. Odatle će se preko dvije nove ponte, izgrađene na šipovima, stizati do bazena koji će biti napravljen u dubljem dijelu akvatorijuma uvale između Belana i Župe.

Osnovu bazena činiće jedna betonska ponta na šipovima na kojoj će biti postavljene montažne tribune, dok će tri ostale strane bazena, dimenzija 50 sa 25 metara, činiti plutajući pontoni.

Tako zamišljena konstrukcija, prema navodima naručilaca projekta, trebalo bi tokom zimskih mjeseci da posluži kao privezište za jedan broj manjih čamaca mještana.

Izgradnju otvorenog bazena na Belanama gradski oci Tivta obećavaju već više od osam godina, odnosno od 13. aprila 2004. kada su je na konferenciji za štampu prvi put najavili tadašnji kandidat za gradonačelnika Tivta koalicije DPS-SDP Dragan Kankaraš i tadašnji direktor JP “Morsko dobro” Dragan Ivančević.

“Na inicijativu SO Tivat i kandidata za gradonačelnika Dragana Kankaraša, JP 'Morsko dobro' je prihvatilo zajedničku akciju na izgradnji otvorenog plivačkog bazena na plaži Belane što će dati značajan doprinos obnovi plivačkog i vaterpolo-sporta u Tivtu”, obećao je tada direktor “Morskog dobra” i šef izbornog štaba tivatske SDP Dragan Ivančević.

Do danas, izgradnja bazena nije odmakla dalje od obećanja, a njegova prvobitno zamišljena konstrukcija sa sve četiri fiksne strane napravljene od mola na pilonima, svela se na tri montažne strane na plutajućim pontonima, kako su bazen projektovali kreatori aktuelnog projekta za uređenje obale na Belanima.

Bonus video: