PROTEST: Šesnaest penzionera Rudnika uglja štrajkuje glađu ispred upravne zgrade firme

Penzioneri Rudnika uglja: Samo nas varaju, da dobiju na vremenu

Izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen je kazao da penzioneri nemaju razloga da štrajkuju glađu, jer Odbor direktora pokušava da riješi problem
69 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik, penzioneri, Foto: Goran Malidžan
Rudnik, penzioneri, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.02.2019. 05:36h

Petnaest penzionera Rudnika uglja juče je počelo štrajk glađu ispred upravne zgrade preduzeća, tražeći od rukovodstva kompanije da im isplati novac za rješavanje stambenog pitanja, jer im je to, kako tvrde, obećano prije nego što su pošli u mirovinu prije više od godine.

Dan ranije štrajk glađu počela je njhova koleginica Ekrema Džanović, kojoj je juče zbog povišenog krvnog pritiska ukazivana ljekarska pomoć.

Ostali će svoje nezadovoljstvo odnosom rukovodstva prema njihovim zahtjevima iskazati svakodnevnim okupljanjem i biće spremni da zamijene svoje kolege koji su odlučili da štrajkuju glađu, kada dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja. Penzioneri su odlučili da protestuju ispred upravne zgrade preduzeća, jer im nije dozvoljeno da štrajkuju u klubu penzionera Rudnika uglja.

Oni kažu da su zatekli zaključana vrata kluba penzionera, kada su krenuli da uđu u prostorije, koje koriste svi penzionisani radnici najveće pljevaljske kompanije.

Kažu da neće odustati od protesta bez obzira na sve pritiske kojima budu izloženi, sve dok rukovodstvo ne riješi njihove zahtjeve i isplati im novac za rješavanje stambenih potreba, na koje kaka tvrde imaju pravo po kolektivnom ugovoru.

zvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen izjavio je juče da penzioneri koji štrajkuju glađu nemaju razlog da se maltretiraju i ponižavaju i ugrožavaju svoje zdravlje

Oni kažu da su prije nego što su otišli u penziju podnijeli zahtjev za rješavanje stambenog pitanja, ali da do danas ništa nije urađeno. U aprilu im je rukovodstvo bilo obećalo da će im u naredne tri godine isplatiti dugovanja, počev od avgusta ove godine.

„Samo nas varaju, kako bi dobili na vremenu. Mi nemamo više strpljenja i ne možemo čekati naš novac, koji nam po zakonu pripada“, rekao je jedan od penzionisanih radnika koji je juče počeo štrajk glađu.

Izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen izjavio je juče da penzioneri koji štrajkuju glađu nemaju razlog da se maltretiraju i ponižavaju i ugrožavaju svoje zdravlje.

„Mi očekujemo da se rješenje nađe kako je to dogovoreno na Odboru direktora na vanrednoj sjednici. Mislim da nema razlog da penzioneri štrajkuju glađu zato što su oni imali dobre plate, a u penziju su otiši sa dobrim otpremninama i imaju solidne penzije“.

„Radi se na rješavanju njihovog stambenog pitanja, odnosno pomoći u rješavanju tog pitanja. U tom dijelu očekujemo donošenje odluke Odbora direktora za vanrednu skupštinu zakazanu za 10. novembar“, rekao je Roćen.