Vlast se prognanih Bukovčana sjeti samo pred izbore

"Ovdje je devedesetih bio zločin, a oni ga ne priznaju, već štite policiju", kaže Tahirbegović, koji je, da bi sačuvao glavu, 1992. napustio svoje ognjište
263 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 19:31h

Crnogorska vlast se prognanih Bukovčana sjeti samo pred izbore! Ovim riječima je Osman Tahirbegović prokomentarisao posjetu predsjednika Filipa Vujanovića, koji je 12 dana pred parlamentarne izbore, sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom Direkcije javnih radova Žarkom Živkovićem obišao taj pljevaljski kraj.

"Ovdje je 90-ih bio zločin, a oni ga ne priznaju, već štite policiju", kaže Tahirbegović, koji je, da bi sačuvao glavu, 1992. napustio svoje ognjište.

Osman Tahirbegović vratio se 1995. i sada živi sa svojom suprugom u kući koju im je izgradila Vlada u okviru projekta “Povratak u Bukovicu”

Pripadnici policije i vojske, koji su bili optuženi za zločine, oslobođeni su krivice. Udruženje prognanih Bukovičana iznijelo je podatak da je šest Bošnjaka ubijeno, dvoje počinilo samoubistvo poslije mučenja, dok je njih 70 izloženo torturi.

Osman Tahirbegović vratio se 1995. i sada živi sa svojom suprugom u kući koju im je izgradila Vlada u okviru projekta “Povratak u Bukovicu”.

Ostavili smo sve što smo imali

On ocjenjuje da Crna Gora ništa nije pomogla prognanim Bukovčanima, osim što je nekima od njih izgradila kuće: “Napravili su mi kuću, a ne daju mi da se priključim na struju iako sam platio priključak. Nikome ni štale nisu napravili, niti kravu kupili, a dobro znaju da su svi kada su odlazili odavde ostavili sve što su imali“.

On kaže za “Vijesti” da se, osim njega, nije vratio niko ko je bio stvarno protjeran iz sela. “Vraćaju se samo vikendaši“, tvrdi Tahirbegović.

Njegov komšija Sadik Vukas, za koga trenutno izgrađuju kuću, nada se da je projekat Bukovica dugoročno strateško pitanje Crne Gore, a “ne trenutna kampanja radi nekih poena“

“Nadam se da ovo nije radi nekih poena”: Sadik Vukas

"Već odavno živim u Sarajevu. Za par mjeseci odlazim u penziju i planiram da se stalno nastanim u Bukovici. Tako da mi ova kuća dobro dođe. Put koji je urađen vredniji je nego ova kuća jer se do sada nije do kuće moglo doći kolima. Vikendica je dobra i valjda će biti sređena i uređena da se može u njoj i zimi boraviti. Ukoliko ovi krajevi ostanu nenaseljeni, onda Crna Gora može računati da ih nema", smatra Vukas.

Enez Imamović je jedan od rijetkih mladih ljudi koji je ostao da živi sa suprugom i roditeljima u Bukovici.

"Vratili smo se 1995. godine. Tri godine življeli smo u Pljevljima. Kada smo otišli prodali smo sve i vratili se na ledinu. U Bukovici može da se dobro živi, čovjek mora biti zadovoljan sa onim što ima. Država bi trebalo da pomogne mještane sa nekim donacijama za nabavku stoke i mehanizacije", kaže Imamović.

Pravoslavci nezadovoljni?

On je zadovoljan onim što je do sada država uradila za Bukovičane, a njegov otac Šućro misli da a može još mnogo toga.

Kakva je demografska slika sela najbolje odslikava podatak da u osmorazrednu školu u Mjesnom centru u Kovačevićima trenutno nastavu pohađaju četiri učenika, a tri više u isturenom odjeljenju

Branko Stevanović kaže da je zadovoljan onim što je do sada urađeno, ali ima zamjerku što se kuće malo rade za pravoslavno stanovništvo. I predsjednik Mjesne zajednice Gligor Topalović je zadovoljan.

"Asfalt je stigao do centra mjesne zajednice i sada mještani do Pljevalja autom mogu da stignu za sat i po, a ranije im je trebalo tri. Jedino što treba da se više posveti pažnja ljudima koji žive stalno na ovom području, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Treba pomoći ljudima koji rade i privređuju, a kuće su im u veoma lošem stanju, kao što nam je to i obećao predsjednik države. Nadam se da će to u narednom periodu i ispoštovati", ističe Topalović.

On smatra da većeg povratka Bukovičana u selo ne može biti ukoliko država ne krene u realizaciju izgradnje mljekare, sušare za voće i povrće i hidrocentrale.

Kakva je demografska slika sela najbolje odslikava podatak da u osmorazrednu školu u Mjesnom centru u Kovačevićima trenutno nastavu pohađaju četiri učenika, a tri više u isturenom odjeljenju.

Podignute 43 kuće, napravljeno 70 kilometara puta

Predsjednik Filip Vujanović zadovoljan je onim što je urađeno u Bukovici u proteklih pet godina.

Vlada je od 2008. u obnovu i gradnju infrastrukture i stambenih i pomoćnih objekata u pljevaljskoj Bukovici uložila oko 2,5 miliona eura

On je kazao da se ove godine grade tri kuće za pravoslavno stanovništvo, a u narednom periodu će se u skladu sa dogovorom postignutim na jučerašnjem sastanku “raditi najnužnije, pri čemu će se forsirati ono što je potreba domicilnog stanovništva“ jer će i to biti „u funkciji afirmisanja međunacionalnog sklada u Bukovici, koji je sada vrlo vidljiv i snažno eksponiran na sastanku“.

Vlada je od 2008. u obnovu i gradnju infrastrukture i stambenih i pomoćnih objekata u pljevaljskoj Bukovici uložila oko 2,5 miliona eura. Urađena su 43 stambena i 35 pomoćnih objekata, ukupne površine oko 3.000 kvadrata, rekonstruisano je ili izgrađeno 15-ak kilometara elektronaponske mreže i oko 70 kilometara puteva, od čega 20-ak sa asfaltnim zastorom.

Direktor DJR Žarko Živković rekao je da će do novembra biti završeno devet kuća i najavio skoro raspisivanje tendera za gradnju još šest objekata, koji su prvobitno bili planirani za rekonstrukciju, ali je odlučeno da se grade novi jer se postojeći nalaze u vrlo lošem stanju. Živković je i za iduću godinu najavio nastavak ulaganja u saobraćajnice, niskonaponsku mrežu i gradnju stambenih objekata.

Galerija

Bonus video: