Crnu Goru za osam mjeseci posjetilo 1,1 milion turista

Najviše su, kako piše u saopštenju, bili zastupljeni gosti iz država Evropske Unije, Srbije i Rusije
0 komentar(a)
Kotor turisti, Foto: Mirela Hodžić
Kotor turisti, Foto: Mirela Hodžić
Ažurirano: 02.10.2012. 16:39h

Crnu Goru je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 1.153.256 turista, što je 4,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz tog resora su kazali da je veći broj i noćenja u istom periodu, i to za četiri odsto, kojih je ostvareno 7.665.769 noćenja.

„Prihodi od turizma u prvih osam mjeseci tekuće godine iznose 609 miliona eura, što je tri odsto više nego u uporednom, prošlogodišnjem periodu“, piše u saopštenju.

Najviše su, kako piše u saopštenju, bili zastupljeni gosti iz država Evropske Unije, Srbije i Rusije.

„ U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz sljedećih država: Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Danske, Estonije, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Njemačke, Rusije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Španije, Ukrajine, Australije, Izraela, Japana i Kanade“, piše u saopštenju.

Prema procjenama Vlade tokom 2012. godine se očekuje rast broja noćenja za dva odsto, i povećanje prihoda za oko tri odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Ubijeđeni smo da će i post sezona biti bolja u odnosu na prethodne godine i da ćemo zabilježiti veći broj turističkih dolazaka. Ovi rezultati su posebno vrijedni kada se zna da se čitava Evropa nalazi u teškoj ekonomskoj krizi a da je recesija prisutna i u našem regionu “, piše u saopštenju.

Crna Gora će u novembru biti domaćin kongresa Njemačkog turističkog udruženja (DRV), koje broji nekoliko hiljada najvećih njemačkih kompanija.

Bonus video: