Lukšić: Dodik mora više da poštuje Crnu Goru

"Što se tiče gospodina Dodika i njegovih izjava, preporučujem ipak malo više poštovanja u odnosu kada je Crna Gora u pitanju"
39 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2012. 15:25h

Premijer Igor Lukšić poručio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da se u narednim svojim izjavama "sa malo više poštovanja odnosi prema Crnoj Gori".

Lukšić je takvu poruku poslao Dodiku, nakon pitanja novinara kako komentariše izjavu predsjednika RS da ga ne interesuje stav države Crne Gore o projektima izgradnje četiri hidroelektrane na Drini.

"Znači, nije stvar volje bilo koga da li će neku državu konsultovati ili ne, već ukoliko postoje konvencije i međunarodni sporazumi onda nemate šta da birate nego morate komunicirati".

"Što se tiče gospodina Dodika i njegovih izjava, preporučujem ipak malo više poštovanja u odnosu kada je Crna Gora u pitanju", kazao je Lukšić, a onda pojasnio kakva je energetska politika i međunarodni odnosi.

"Ja sam u par navrata imao komunikaciju sa premijerom Džombićem na temu energetske politike i mislim da je neophodno usaglašavati ta pitanja. Postoji inicijativa sa naše strane da ministri ekonomije i energetike razgovaraju na tu temu i da će usaglasiti stanovišta i nadam se da će to u budućem periodu dati rezultate".

Predsjednik Republike Srpske RS Milorаd Dodik izjаvio je dа niti Crnа Gorа niti Sаvjet ministаrа BiH nemаju nikаkvu nаdležnost kаdа je riječ o projektu izgrаdnje hidroelektrаnа nа rijeci Drini, te dа je to isključivа nаdležnost vlаsti Republike Srpske.

"U rаnijim projektimа predvidjeli smo obuhvаt i potаpаnje zemljištа u Crnoj Gori i redukovаli smo nаše plаnove uprаvo dа se to ne bi desilo, а ono što rаdimo - rаdimo nа prostoru Srpske. Mi smo suvereni i nikаkvа Crnа Gorа ni protestnim niti bilo kаkvim notаmа neće moći to dа spriječi. Nаše je аutentično, izvorno prаvo dа to činimo“, rekаo je Dodik

Bonus video: