Biseri crnogorske obale nedostupni većini građana

Na Kraljičinoj plaži katanac, kupanje na Kraljevoj 120, a na Svetom Stefanu 100 eura
530 pregleda 36 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.06.2018. 05:31h

Kraljičina, najljepša crnogorska plaža, kojom gazduje kompanija Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa i ovoga ljeta, kao i prethodnu deceniju, je ex teritorija Crna Gore. Privilegiju da se u ovoj prelijepoj prirodnoj uvali, opasanoj stoljetnim Miločerskim parkom, okupaju ima isključivo gost hotelskog kompleksa Aman – Sveti Stefan.

I dok putnike namjernike i turiste na Kraljičinoj plaži dočekuje katanac na metar i po visokoj kovanoj ogradi, dotle na Kraljevoj plaži i hotelskoj svetostefanskoj stoji natpis:

„Korištenje kompleta za plažu je obavezno. Svaka osoba koja ne poštuje pravila plaže biće procesuirana“, stoji na drvenim pločama na ulazu na Kraljevu plažu ispod Vile Miločer, gdje iznajmljivanje kompleta suncobrana i dvije ležaljke košta 120 eura, dok na hotelskoj svetostefanskoj plaži je nešto „jeftinije“ i iznosi tričavih 100 eura.

Za one koji se odluče da iznajme mobilijar nakon 15 časova, uprava hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer daje popusta od 50 odsto. Naravno, uz cijenu iznajmljivanje plažnog mobilijara, osim što se garantuje mir i diskrecija, posjetilac dobija vodu, sokove i voće.

Istina da je Kraljičina plaža decenijama unazad bila rezervisana za takozvanu elitu, isprva za komunističke rukovodioce, da bi u vrijeme tranzicije kupanje na njoj preuzela kvazi-biznis i politička elita.

Davanjem u zakup kompletnog kompleksa Miločer - Sveti Stefana u višedecenijski zakup Statisovoj kompanija, Kraljičina plaža je formanlno ograđivanjem otcijepljena od naše obale, jer joj je pristup onemogućen na 20 metara, odakle se kroz metalne rešetke jedino može na nju „pogled baciti“. Tu su i pripadnici obezbjeđenja, koji će svakoga uputiti da je plaža isključivo hotelska, a da se može kupati na susjednoj Kraljevoj ili svetostefanskoj plaži.

Velika miločerska ili Kraljeva plaža, ipak juče je bila potpuno pusta, niko se nije kupao, a desetak plažnih kompleta je zjapilo prazno, a slično je bilo i na hotelskoj svetostefanskoj plaži.

Za one koji, ipak, žele da se okupaju na Svetom Stefanu to mogu učiniti na desnoj gradskoj plaži, gdje iznajmljivanje seta suncobrana i ležaljki tik uz grad hotel je 20 eura, dok na krajnjem dijelu plaže, ispod naselja Šumet, je dio koji je oslobođen od mobilijara.

Korištenje plažnog mobilijara, je obavezno i na hotelskoj plaži u Pržnu ispod „Maestrala“, kojom gazduje Statisova firma „Monte rock“, Set suncobran i ležaljke, košta 50 eura. Ležaljke su postvaljene i na dijelu gradske plaže u Pržnu, a postoji i mali dio koji je ostavljen za one koji žele da se sunčaju na pijesku.

Adriatic properties je dugoročni zakupac Grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža”, koje je 2007. zakupila od HG „Budvanska rivijera“ odnosno HTP „Miločer“. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „ Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz hotela „Kraljičina plaža“, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina za tržište dato na 90 godina zakupa.

Statis čeka dozvolu da poruši hotel „Kraljičina plaža“ i na njegovo mjesto izgradi hotel četiri puta veće kvadrature.

Ležaljke prekrile pješčane plaže

Nažalost ležaljke su i ovoga ljeta zaposjele budvanske plaže. Plastične ili drevene prekrile su najlješe djelove pješčanih kupališta.

Pravilnikom o uslovima koji moraju da ispunjavaju uređena i izgrađena kupališta polovina plažnog prostora mora biti oslobođena mobilijara. To ne važi za hotelska kupališta koja, kako stoji u pravilniku su „ uređena i izgrađena kupališta, na kojima je pristup gostima van hotela uglavnom ograničen, i koja su uređena po najvišim standardima, male gustine i velikog komfora“.

Nerijetko pravilnik u praksi se ne poštuje jer mnogi zakupci u jeku sezone ne oslobode polovinu kupališta, mobilijara, ili oslobode onaj nepristupačni dio, koji bi kupači inače izbjegavali za odmor i rekreaciju.

Bonus video: