Rudnik uglja: Džanović počela štrajk glađu, kolege najavile podršku

Nezadovoljstvo neriješenim stambenim pitanjem ostali radnici će iskazati svakodnevnim okupljanjem i biće spremni da zamijene one koji štrajkuju glađu kad im se zdravlje pogorša
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 17:28h

Penzionisana radnica Rudnika uglja Ekrema Džanović juče je počela štrajk glađu ispred Upravne zgrade preduzeća, a danas će joj se pridružiti i 15 kolega koji su u penziju otišli bez riješenog stambenog pitanja.

“Poslije dužih i neuspješnih pregovora sa rukovodstvom Rudnika, mi penzioneri koji smo u mirovinu otišli 2010. i 2011. godine odlučili smo da radikalizujemo proteste i započnemo štrajk glađu.

Tražimo od izvršnog direktora da nam odobri prostorije kluba penzionera kako bi mogli dalje djelovati“, navodi se u obavještenju koje su dostavili rukovodstvu Rudnika.

Ostali će svoje nezadovoljstvo odnosom rukovodstva prema njihovim zahtjevima da im se riješi stambeno pitanje iskazati svakodnevnim okupljanjem i biće spremni da zamijene svoje kolege koji su odlučili da štrajkuju glađu, kada dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

„Ovdje ću ostati da noćim, jer nam rukovodstvo ne da prostorije u kojima ćemo štrajkovati“, rekla je Džanović

„Ovdje ću ostati da noćim, jer nam rukovodstvo ne da prostorije u kojima ćemo štrajkovati“, rekla je Džanović.

Jedan od penzionera Fadil Ćatović rekao je da će bez obzira na stav poslovodstva štrajk početi u klubu penzionera Rudnika uglja u deset sati.

„I sa dozvolom i bez dozvole mi ćemo doći u klub penzionera. Oni koji su se dobrovoljno prijavili oni će ostati u prostorijama kluba da štrajkuju. Mi ćemo biti uz njih. Rekli su nam da će postaviti obezbjeđenje, ali nas ništa ne može spriječiti, ni obezbjeđenje ni policija, da uđemo u klub, jer on pripada penzionerima.

Ako nas iznesu odatle mi ćemo protestovati ovdje, na poljani ispred Upravne zgrade, gdje ćemo i noćiti, pod šatorima“, rekao je Ćatović.

On je istakao da neće odustati od protesta bez obzira na sve pritiske kojima budu izloženi.

Penziori Rudnika uglja sa kojima smo juče razgovarali kazali su da im je predsjednik Odbora direktora Predrag Bošković obećao prije nekoliko mjeseci da će im isplatiti novac za rješavanje stambenih pitanja u mjesečnim ratama u naredne tri godine počev od avgusta.

„Rekao je da će nam novac možda isplatiti i ranije ukoliko bude povoljnija finansijska situacija u Rudniku, na šta smo mi pristali“, rekao je Mersudin Helić.

“Vijesti” juče nijesu mogle dobiti komentar Boškovića na tvrdnju penzionera, jer se nije javljao na telefonske pozive.

Predrag Bošković

Ljubiša Potpara kazao je da su u aprilu odbili ponudu rukovodstva preduzeća da im se za rješavanje stambenih potreba isplati između tri i deset hiljada eura.

Penzioneri tvrde da je njihove zahtjeve podržao predsjednik pljevaljskog DPS-a Filip Vuković koji je i član Odbora direktora Rudnika uglja.

„Rekao je da da nije bio upoznat sa zahtjevima koje smo dostavili prije nego što smo otišli u penziju. On je kazao da smo mi sto odsto u pravu i da nas u tome podržava maksimalno“, rekao je Helić, što su potvrdili i drugi penzioneri.

Miraš Vemić je u penziju otišao nakon 30 godina provedenih u Rudniku uglja, bez riješenog stambenog pitanja. Podstanar je, a kiriju mjesečno plaća 120 eura.

„Već dvije godine nas varaju. Obećavali su nam da će problem biti riješen, ali ništa od toga. Veliki problem imam, jer sam u penziju otišao sa 30 godina radnog staža bez igdje išta“, rekao je Vemić.

On kaže da mu je prije nego što je pošao u penziju obećano da će njegovo stambeno pitanje biti riješeno kada je i popunio obrazac zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja.

„Da nije bilo tog obrasca, mogao sam da ne idem još u penziju i ostanem da radim u Rudniku“, rekao je Vemić.

Džanović: Sve nam pare odoše u Podgoricu

"Zašto su uzeli novac iz stambenog fonda? Kakve mi veze imamo sa rukometašicama i 'Pobjedom', propalom novinom? Zašto nisu finansirali 'Pljevaljske novine'? Mi imamo “Rudar” koji je bio prvak, što nisu u naš grad uložili“

Džanović je kazala da je novac iz stambenog fonda koji je trebalo da pripadne njima dat rukometašicama “Budućnosti”, a da ta kompanija sa 200.000 eura godišnje finansira “Pobjedu”.

Ona kaže da zna te podatke, jer je radila u ekonomskom sektoru i da je knjižila te račune.

„Svima ima, a nama nema. Zašto su uzeli novac iz stambenog fonda? Kakve mi veze imamo sa rukometašicama i 'Pobjedom', propalom novinom?

Zašto nisu finansirali 'Pljevaljske novine'? Mi imamo “Rudar” koji je bio prvak, što nisu u naš grad uložili? Sve nam pare odoše u Podgoricu“, rekla je Džanović.

Bošković je nedavno na konferenciji za štampu na pitanje “Vijesti” rekao da su sponzorstva stvar poslovne politike, ali nije odgovorio na pitanje, koga i sa koliko novca sponzoriše Rudnik uglja.

Galerija

Bonus video: