Cimbaljević: Crna Gora je spremna za Paradu ponosa

Cimbaljević je ocijenio da je položaj LGBT u Crnoj Gori očigledno veoma loš o čemu svjedoči i činjenica da je on još uvijek jedini LGBT aktivista, koji se pojavljuje u javnosti
126 pregleda 50 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.10.2012. 09:15h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević najavio da bi u Crnoj Gori sljedeće godine mogla biti održana Parada ponosa i ocijenio da je Crna Gora za to spremna.

"Mislim da je Crna Gora spremna za Paradu ponosa, bez obzira koliko to izgledalo nerealno ili riskantno", rekao je za Glas Amerike Cimbaljević, koji je boravio u SAD u okviru Međunarodnog liderskog programa Stejt Departmenta, koji je prvi put okupio LGBT aktiviste iz Evrope.

On je rekao da je potrebno voditi kampanje kako bi LGBT populacija postala vidljiva i u Crnoj Gori i najavio da će njeni predstavnici biti u Beogradu na Paradi ponosa da pruže podršku njenim učesnicima.

U Crnoj Gori će se desiti povorka sljedeće godine, rekao je Cimbaljević i dodao da su počela planiranja i sastavljanje organizacionog odbora.

Klima za to nije povoljna jer većina građana i dalje misli da je homoseksualnost bolest “i to pokušavamo da ispravimo”, rekao je on.

Cimbaljević je ocijenio da je položaj LGBT u Crnoj Gori očigledno veoma loš o čemu svjedoči i činjenica da je on još uvijek jedini LGBT aktivista, koji se pojavljuje u javnosti.

Prema njegovim riječima, i same LGBT osobe su još u strahu, pogotovo zbog nedavnih napada, ali i zbog toga što ih često ne prihvataju ni porodice ni društvo.

Bonus video: