Ambrozija osvaja Crnu Goru: Opasnost od alergijskih reakcija

"Glavna trasa širenja ove biljke su putevi", kazala je mr Danijela Stešević, pojašnjavajući da se ambrozija širi gdje god nađe malo slobodnog prostora
502 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 20:25h

Projekat kartiranja ambrozije na teritoriji Crne Gore počeo je ove jeseni i u toku su terenska istraživanja - kazala je "Vijestima" sagovornica sa Biološkog fakulteta mr Danijela Stešević.

Stešević je pojasnila da ova biljka osvaja prostore sa degradiranim ili potpuno uništenim biljnim pokrivačem.

"Zabilježena je uz puteve, šine, na zapuštenim oranicama, pješčanim i šljunkovitim nanosima uz obale rijeka. Za sada su evidentirane populacije na širem području Podgorice, Danilovgrada, Spuža, Nikšića i Kolašina", kazala je Stešević

"Zabilježena je uz puteve, šine, na zapuštenim oranicama, pješčanim i šljunkovitim nanosima uz obale rijeka. Za sada su evidentirane populacije na širem području Podgorice, Danilovgrada, Spuža, Nikšića i Kolašina.

Glavna trasa širenja ove biljke su putevi", kazala je Stešević, pojašnjavajući da se ambrozija širi gdje god nađe malo slobodnog prostora, a njenom širenju pomaže sve češće uništavaje biljnog pokrivača.

Ambrozija jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Jednogodišnja je samonikla biljka iz roda invazivnih korova, visine od 20 cm do dva metra, vretenastog korijena i uspravnog, razgranatog stabla, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama.

Njeni cvjetovi skupljeni su u duge grozdaste cvasti na vrhu stabala i grana, žućkaste boje. Niče od sredine aprila, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, od sredine jula do prvih mrazova i proizvodi polen.

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, tačnije ima male kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme - kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osjećanjem nedostatka vazduha.

Osim respiratornih tegoba javljaju se i promjene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije u organima za varenje.

Alergični na ambroziju trebalo bi što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša i da se u slučaju pojave bilo koje od navedenih tegoba jave ljekaru.

Jedna biljka ambrozije može proizvesti više od milijardu zrna polena, a vjetrom se može rasprostraniti na površinu od nekoliko stotina kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina. Najefikasniji način uništavanja ambrozije je čupanje iz korijena.

Bonus video: