Vlada nekome majka, nekome maćeha

“Opština je bila spremna na saradnju ali Vlada nije prihvatila to već je na nama “trenirala strogoću’“, kazala je odlazeća predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović
217 pregleda 4 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Duško Marković, Foto: Gov.me
Dragoslav Šćekić, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.06.2018. 13:53h

Vlada Crne Gore nema isti odnos prema svim gradovima, što se posebno vidi u onim opštinama u kojima je opozicija na vlasti, smatraju čelni ljudi Berana, Kolašina i Herceg Novog.

„Najjednostavnije rečeno, saradnje na relaciji Vlada - Opština nije bilo. Opština je bila spremna na saradnju ali Vlada nije prihvatila to već je na nama ‘trenirala strogoću’“, kazala je odlazeća predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović, a kao primjer, između ostaloga, istakla je da su ministri i fizički i finansijski izbjegavali Opštinu, što se vidi kroz pokušaj sprječavanja davanja garancija, kao slanje sve moguće inspekcije i dr.

Kolašin je proteklih godina vodila koalicija Demokratskog fronta, Socijalistične narodne partije i Socijaldemokratske partije. Međutim, ona je na izborima 27. maja smijenjena i uskoro će je zamijeniti Demokrarska partija socijalista sa svojim partnerima.

Vuksanović (SDP) ističe da se tokom kampanje jasno isticalo da će taj grad imati podršku Vlade samo ako se smijeni vlast.

„Pristalice DPS-a pa i mnogi građani smatraju da Vladi može biti da nekažnjeno opozicionim opštinama ‘zavrće slavinu’. U kampanji pred lokalne izbore, odbornički kandidati DPS-a bez ustezanja su kao njihovu osnovnu prednost isticali da će Vlada dati, finansirati, graditi... Ugledali su se na prvog ministra. Šta na to reći?“, kazala je ona, aludirajuću na poruku premijera Duška Markovića da će sva ulaganja u grad biti uzaludna ukoliko se ne promijeni dotadašnja vlast.

I predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić (Demokrate) dodaje da je premijer uoči izbora u tom gradu u maju prošle godine imao sličnu poruku da o gradnji škole u Igalu ne bi želio da pregovara sa gradskom vlašću “koja nije naša”.

“Što se i u praksi pokazalo kao istina,” kazao je Katić i dodao da nisu dobijali odgovor ni od Vlade ni Ministarstva na njihovo insistiranje da se u kapitalnom budžetu nađe i gradnja škole u Igalu.

Gradska vlast godinu dana čeka saglasnost od Ministarstva finansija vezano za izgradnju puta Zager kojim se omogućava istoimenom hotelu da završi kompletan posao i počne sa radom, a od Ministarstva kulture duže od šest mjeseci čekaju saglasnost na plan i program postavljanja spomen-obilježja ali i na predlog novog grba i zastave. Do sada nisu dobili ni, na primjer, termin za sastanak sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom finansija vezano za rješavanje statusa i situacije u kojoj se našla Bolnica Meljine i njeni zaposleni.

„Sve ovo su primjeri neodgovornog odnosa Vlade i ministarstava prema Opštini Herceg Novi i evidentan je problem u komunikaciji sa institucijama države i Vladinim službama. Sa druge strane, Opština Herceg Novi je blagovremeno i ažurno odgovorila na sve zahtjeve i pitanja Vladinih službi. Ovakav maćehinski odnos nije dobar za razvijanje daljih odnosa i saradnje. Zato što osjećamo opstrukcije ili najblaže rečeno nejednak odnos među ‘našim’ i onim drugim opštinama, nećemo se libiti da o ovim ali i drugim primjerima javno govorimo,“ kazao je “Vijestima” Katić, koji je dodao da bi odgovorna državna vlast trebala davati podršku svim gradovima u Crnoj Gori na obostranu korist.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) optužio je nedavno Vladu da zbog politike i koalicije na vlasti u tom gradu “sabotira” rad tamošnje vlasti.

On je za „Vijesti“ kazao da su svi u beranskoj vlasti maksimalno posvećeni ideji što tješnje saradnje sa aktuelnom Vladom, navodeći daje to u interesu obje strane.

„Nažalost, svjedoci smo da je u određenom periodu, prvenstveno u susret završenim lokalnim izborima, postojao period manjih izdvajanja od strane države. U tom pravcu ću podsjetiti, i o tome sam nedavno i govorio, da i planski Vladini dokumenti govore u prilog ovoj mojoj konstataciji. Ono što mora da nas sve skupa zabrine jesu izjave o milionskim ulaganjima na sjeveru naše države, a da se Berane kao grad ne pominje u njima. Zabrinjava nas, takođe i činjenica da su mnogi infrastrukturni radovi, započeti u našem gradu, zaustavljeni ili svedeni na minimum,“ kazao je Šćekić.

Na nedavnim izborima, koalicija DF-SNP zadržala je vlast uz podršku Demokrata.

Kada je prije gotovo godinu dana boravio u radnoj posjeti Beranama i sastao se sa Šćekićem, Marković je kazao da su njihovi prioriteti kvalitet života, a ne lični interesi.

„Ova Opština spremna je na saradnju sa Vladom i ima podršku Vlade za razliku od nekih opština u kojima je opozicija na vlasti koje saradnju ne žele,“ kazao je tada Marković.

Opštine koje nisu pod kontrolom DPS-a ili njihovih tradicionalnih partnera su Budva, Kotor, Herceg Novi, Plužine i Berane.

Pohvale za Radunovića, Radulovića i Ljumovića

Mada nisu zadovoljni ponašanjem Vlade, predsjednici opština Kolašin i Herceg Novi su kazali da ima primjera dobre saradnje na nivou ministarstava.

„Jedini svijetli primjer je postupak sadašnjeg ministra finansija (Darka Radunovića),“ kazala je Željka Vuksanović (SDP). Stevan Katić iz Demokrata ističe da postoje i neki primjeri dobre saradnje.

„Kao što je u prethodnom periodu bio slučaj sa Minstarsvom kulture dok je na njegovom čelu bio Janko Ljumović, kao i sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam (Pavle Radulović) vezano za izradu prostorno-planske dokumentacije“, kazao je on. Ljumović je u oktobru prošle godine podnio ostavku, a krajem iste godine ga je na to mjesto naslijedio Aleksandar Bogdanović.

Vlada: Neargumentovane prozivke iz Berana

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja da li slabije sarađuju sa opštinama u kojima je opozicija na vlasti, već su uputile „Vijesti“ da su “neargumentovane prozivke” vezano za navodna neulaganja u Berane.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću su „Vijestima“ dostavile dokument koji se tiče trenutnog stanja za planirane aktivnosti u Opštini Berane.

Među njima navode Sportsku dvoranu u koju je prošle godine uloženo više od 350.000 a ove godine se planira još 25.000.

„Završen je tehnički pregled izvedenih radova i izdata upotrebna dozvola od stranena nadležnog ministarstva. Ukupna vrijednost radova sa opremanjem objekta iznosi oko 5.300.000,“ navodi se u dokumentu.

Za sanakciju odlagališta Vasove vode ove godine je namijenjeno 200.000, a prošle godine je uloženo 100.000. U dokumentu stoji da je planirani rok završetka sljedeći mjesec a da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Za rekonstrukciju gradskih saobraćajnica namijenjeno je 290.000 eura, a početak radova planiran je takođe za jul.

Za ovu godinu planiran je i završetak gradnje stočne pijace, a tokom godine trebalo bi da bude završena i projektna dokumentacija za glavni projekat ZOO vrta sa CITES centrom.

Bonus video: