Čuveni hotel Kane Radević progutaće zgrada sa 7 spratova

Uprkos zaštićenim autorskim pravima, urbanisti ponovo udarili na “Podgoricu”
136 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 08:51h

Uprkos zaštićenim autorskim pravima arhitekte Svetlane -Kane Radević, izgled hotela "Podgorica" uskoro bi mogla da promijeni sedmospratnica, koja će se se graditi praktično ispred hotelskih ulaznih vrata.

Gradnja sedmospratnice predviđena je Nacrtom izmjena i dopuna DUP-a "Rekreativno - kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio.

Nacrtom je predviđena izgradnja pješačkog mosta, koji će prolaziti pored starog bazena i povezivati Staru varoš sa sportskim terenima, koji će biti izgrađeni.

Planirana je i gradnja teniska akademija, natkrivenih terena za fudbal i košarku, tereni za badminton, pomoćni tereni za tenis, spa centar...

Planom je predviđeno da se na mjestu sadašnjeg parkinga napravi podzemna garaža. Postojeći bazen će, prema planu, biti natkriven.

Čuveni hotel, koji je projektovala Radević, još 2004. godine pretrpio je rekonstrukciju, u režiji novog vlasnika - kompanije Normal Tours. Nakon rekonstrukcije, hotel je dobio četiri zvjezdice, a nekoliko arhitekata su taj potez okarakterisale kao "skrnavljenje" kulturnog nasljeđa...

Radević je za projekat hotela na obali Morače svojevremeno dobila saveznu Borbinu nagradu za arhitekturu.

Nacrtom je predviđeno da hotel ostaje u postojećim gabaritima i spratnosti, "s tim što se može raditi na daljoj adaptaciji enterijera prostora i prilagođavanju određenih ulaznih funkcija sa normama u hotelijerstvu".

"Mora se voditi računa o održavanju postojeće fasade krova i postojećeg uređenja terena, vodeći računa o očuvanju osnovnog arhitektonskog izraza objekta", navodi se u Nacrtu.

Izmjenama DUP-a, predviđeno je da SC "Morača" ostane u postojećim gabaritima i spratnosti, ali se "može raditi na daljoj adaptaciji enterijera i održavanju postojeće fasade, krova i postojećeg uređenja terena".

Zgrada Elektroprivrede i ED Crne Gore, će prema planu, biti izdignute za po jednu etažu.

Planom je predviđeno da se "PTT saobraćaj" izdiže za jednu etažu, sa mogućnošću postavljanja ispada ili nastrešnice na strani prema bulevaru.

"Invest banka" će, kako je predviđeno planom, ostati u postojećim gabaritima, ali će biti izdignuta za dvije etaže.

Planom je predviđeno da Ekološka zgrada zadržava isti gabarit S+P+7 i da je krovnom ravni objekat u visini postojećeg objekta PTT.

„Podgorica” nagrađena u Novom Sadu

Hotel “Podgorica” osvojio je dvije nagrade na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Iz hotela je saopšteno da su dobili pehar u kategoriji najbolji srednji - veliki hotel u Crnoj Gori, što je, istakli su, najveća nagrada koja se dodjeljuje na toj smotri.

Naglasili su da je visok kvalitet gastronomske ponude nagrađen velikom zlatnom medaljom.

Bonus video: