Studenti prodaju krevete u domu: Pravo ilegalno tržište

Krevete prodaju studenti koji su stekli pravo na smještaj, ali ne namjeravaju tu da žive
652 pregleda 14 komentar(a)
studentski dom, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
studentski dom, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.09.2012. 14:24h

Istovremeno sa zvaničnom raspodjelom mjesta, u studentskim domovima počela je i već ustaljena praksa preprodaje kreveta.

Po cijeni od 250 eura u drugoj fazi studenskog doma, pa do čak 500 eura u luksuznijim sobama u Plavom dvoru, krevete prodaju studenti koji su stekli pravo na smještaj, ali ne namjeravaju tu da žive.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da postoji ilegalno tržište smještaja i da je cijena kreveta u prvoj fazi, za koju vlada i najveće interesovanje, i do 450 eura.

Portparolka Studentskog doma Jasna Prodanović, međutim, smatra da u domu mogu da stanuju samo studenti koji su ostvarili pravo na smještaj. Ona je istakla da svaki stanar ima karticu sa fotografijom i identifikacionim dokumentom i da se svaka zloupotreba sankcioniše.

Student četvrte godine Pravnog fakulteta tvrdi da je najveći dio “ilegalnih” mjesta uveliko prodan, iako je konkurs za raspodjelu mjesta završen samo za brucoše

Više studenata koji žive u domu, međutim, tvrde da se kartice rijetko provjeravaju. Student četvrte godine Pravnog fakulteta tvrdi da je najveći dio “ilegalnih” mjesta uveliko prodan, iako je konkurs za raspodjelu mjesta završen samo za brucoše.

On navodi da oglasi o prodaji ističu i u samim domovima, koje zaposleni uklanjaju ako ih primijete.

“Vijestima" je kazao da se na recepcijama ne kontrolišu svi koji ulaze i izlaze, što olakšava manipulisanje identifikacionim karticama.

“Studenti koji su namjeravali da kupe smještaj u domu već su se unaprijed dogovorili sa kolegama koji imaju dovoljno visok prosjek ili brucošima koji imaju diplomu Luča, i sigurno dobijaju mjesto, a ne žele tu da stanuju”, ispričao je, insistirajući na anonimnosti, student koji je i sam kupio krevet i pomogao drugima da to urade.

Njegov godinu mlađi kolega tvrdi da svake godine gotovo pola studenata, koji su stekli pravo na dom, prodaju krevet.

On je objasnio da je riječ o studentima koji žele da žive u iznajmljenim stanovima. Uprkos dobroj ponudi, on tvrdi da je cijena ilegalnog smještaja porasla u prosjeku za stotinak eura.

Studenti koji su namjeravali da kupe smještaj u domu već su se unaprijed dogovorili sa kolegama koji imaju dovoljno visok prosjek ili brucošima koji imaju diplomu Luča, i sigurno dobijaju mjesto, a ne žele tu da stanuju

Svi studenti plaćaju smještaj oko sedam eura. Računica je jasna, smještaj u domu je znatno jeftiniji nego u iznajmljenom stanu čak i za studente koji kupe krevet, a i prodavcima koji žive privatno dobro dođe nekoliko stotina eura da plate skupe kirije.

Četvrtina brucoša dobila smještaj

Jedan od stanovnika doma tvrdi da je kupovina smještaja ustaljena praksa i da su ilegalci najčešće studenti koji ne zadovoljavaju uslove konkursa, ili koji zbog malog broja bodova ostanu ispod crte.

On je rekao da se krevet najčešće može kupiti od studenata privatnih fakulteta, koji zbog visokih prosjeka lako dolaze do doma, a uglavnom ne žive u njemu.

"Nerijetko, na primjer, dvije sestre ili dobre prijateljice kupe jedan krevet, pa ga tokom godine dijele. Domci su uglavnom solidarni i nikada ne prave probleme zbog toga”, objasnio je, istakavši da i uprava blagonaklono gleda na ilegalce.

Dom studenata u Podgorici raspolaže sa 962 mjesta. Za smještaj je ove godine konkurisalo čak 546 brucoša, a svega 129 je dobilo smještaj. Pet odsto mjesta namijenjeno je studentima sa posebnim potrebama i korisnicima materijalnog obezbjeđenja.

Bonus video: