Radunović prijeti Hrapoviću

Ministar zdravlja ponovio da je Fond za zdravstveno osiguranje prihvatio Galenikin dug i da će se, ako treba, ići na sud
109 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 18:24h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović ponovio je juče da je dogovor između Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) i Galenike postignut, te da je Fond prihvatio dug te kompanije.

Time je Radunović otvoreno oponirao prvom čovjeku Fonda, dr Kenanu Hrapoviću, koji je u utorak saopštio da FZO nije i da neće prihvatiti dug. Radunović je kazao da ostaje pri ranijoj izjavi, koju je, kako je kazao, utemeljio na dokumentaciji koja je do njega stigla.

“Ukoliko FZO ne prihvati dug, postoji treći stub sistema, sudski, i pretpostavljam da će u skladu sa zakonom svako ostvariti svoje pravo”, kazao je prvi čovjek crnogorskog zdravstva.

Napomenuo je da je pokušao da bude medijator između dvije strane, te da je imao više sastanaka sa predstavnicima Fonda i Galenike, uključujući i bivši menadžment te kompanije.

“Težnja je bila da sjednu da se dogovore, da riješe problem njihovih odnosa, a da građani imaju ono što je suštinsko - lijek. Nakon svih tih sastanaka, ja sam saopštio da su Galenika i Fond usaglasili potraživanja između sebe i da je Fond umjesto 1,6 miliona, prihvatio dug Galenike od oko milion eura. Ti materijali su dostavljeni meni”, kazao je Radunović.

Hrapović, koji je član SDP-a, u utorak je kazao da Galenika nije poštovala ugovor, te da nema osnova da Fond prihvati taj dug.

“Ovdje se ne radi o volji pojedinaca da li će nešto prihvatiti ili ne, već o klasičnom ugovornom odnosu između Fonda i Galenike, koji jasno precizira obaveze svake strane potpisnice. To Galenika nije poštovala”, kazao je tada Hrapović, koji juče nije želio da komentariše ponovnu izjavu Radunovića.

Galenika je, shodno ugovoru za Fondom prošle godine, trebalo da izda recepte građanima u iznosu do dva miliona eura, ali su taj iznos premašili za dodatnih čak 1,6 miliona. To je dovelo do finansijskih problema u crnogorskom ogranku beogradske kompanije i zatvaranja svih 14 apoteka.

Skoro otvaranje apoteka najavio je novi direktor Galenike Miodrag Ivanović, biznismen blizak pojedincima iz vrha DPS-a, još u toku avgustu, ali do toga nije došlo. On je juče kazao da trenutno nije u državi, te da će se povodom novih dešavanja oglasiti početkom naredne sedmice.

Izmirenje navodnog duga zatražili su i radnici Galenike, upozoravajući da toj kompaniji prijeti stečaj. Privatna kompanija Farmegra zbog nemogućnosti da naplati višegodišnji dug u iznosu od oko milion eura, podnijela je Privrednom sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka u Galenici Crna Gora.

Ddržava će otvoriti Galenikine apoteke?

Radunović je naglasio da se mora naći model da se otvore Galenikine apoteke u ruralnim mjestima, u kojima su jedine, kako bi i tim stanovnicima obezbijedili ljekove: “Ono o čemu ja moram razmišljati dok sjedim na čelu ove piramnde jeste o mogućem stečaju u Galenici.

Ako Galenika ne otvori apoteke, što je predviđeno novim ugovorom, država uz dogovor sa Montefarmom, mora otvoriti apoteke u tim centrima”.

On je napomenuo da se kao ministar, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju ne bavi finansijama, već da to radi Fond za zdravstveno osiguranje.

“U odnosima sa bilo kojom kompanijom treba da se izmire obaveze između sebe, ako neko duguje taj treba da plati. Taj dug koji je fakturisan od strane Galenike prema FZO bio je 1,6 miliona eura i on je premašio postojeći ugovor od dva miliona eura”, kazao je on, naglašavajući značaj otvaranja Galenikinih apoteka u manjim mjestima.

Galerija

Bonus video: