Lukavicom se širio miris tradicionalnih jela

“Želja nam je da integrišemo stanovništvo zapadne Dalmacije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da objedinimo kuhinju regiona", poručuju organizatori
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2018. 13:49h

Na planini Lukavici, na Lukama Bojovića, gdje se nalaze župski katuni, u organizaciji NVO “Morakovo” održana je manifestacija “Degustacija tradicionalnih jela regiona Krš".

Cilj manifestacije je, kako je kazala Marina Kovačević iz pomenute NVO, promocija prirodnih, kulturnih i istorijskih potencijala regiona sa namjerom da se poboljša turistička ponuda opštine Nikšić, Crne Gore i prekograničnog regiona “Krš". Sam region „Krš" obuhvata četiri grada i 22 opštine iz Crne Gore (Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat), Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Kovačevićeve cilj im je da spremljena jela postanu dio regionalne ponude u restoranima, pa je zato usaglašena i zajednička receptura.

“Želja nam je da integrišemo stanovništvo zapadne Dalmacije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da objedinimo kuhinju regiona. Slična nam je kuhinja, sličan ambijent, pa se i na ovaj način možemo povezati. Ovo je ujedno i promocija turizma i poljoprivrede Župe, kao i prirodnih ljepota ovoga kraja”, kazala je Kovačević.

Jedan od kuvara Ivan Micek, porijeklom iz Slavonije, kazao je da su odlučili da, u mobilnim kuhinjama koje je koristila bivša JNA, spreme pasulj, gulaš i raštan. Da su dobro spremili pomenuta jela govori i to što su se pojedini vraćali za repetu, a pojedini su morali da probaju svako jelo. Bili su tu planinari, izviđači, borci, predstavnici Opštine i lokalne turističke organizacije, NVO sektora, mještani Župe.

Za domaći hljeb pobrinula se Zorica Zečević iz sela Jugovići, u Župi, koja se sedam godina bavi proizvodnjom kora za pitu.

“Nedavno smo počeli sa proizvodnjom integralnog hljeba sa tri vrste brašna i bijelog hljeba, tako da sam htjela da ljudi na ovoj manifestaciji, uz ova tradicionalna jela, probaju i domaći hljeb sa ploče”, kazala je Zečević.

Pored degustacije jela planirano je i da diplomatski predstavnici u Crnoj Gori obiđu Lukavicu.

Manifestacija je bila i humanitarnog karaktera i posjetioci su imali priliku da doniraju novac i tako pomognu u prikupljanju sredstava za Nikšićanina Iliju Bulajića kome je potrebna transplatancija bubrega.

Organizaciju manifestacije podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi (SWG) u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodenim resursima u Jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo)zapošljavanje“.

Galerija

Bonus video: