Novo obećanje: Vašaru u Budvi će konačno odzvoniti

Gomila tezgi, privremenih objekata, roštilja, kioska i ostale jeftine turističke ponude, naredne sezone biće eliminisana sa gradskih šetališta na crnogorskoj obali
171 pregleda 24 komentar(a)
Budva, šetalište, Foto: Vuk Lajović
Budva, šetalište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.09.2012. 08:08h

Ako je suditi po namjerama ministra turizma i prvog čovjeka Budve, vašarišta na gradskim šetalištima duž rivijere, koje je bilo sinonim sive ekonomije i degradacije turističke ponude, nakon pune dvije decenije otići će u zaborav.

Gomila tezgi, privremenih objekata, roštilja, kioska i ostale jeftine turističke ponude, naredne sezone biće eliminisana sa gradskih šetališta na crnogorskoj obali.

U tome su jedinstveni i ministar Predrag Sekulić i gradonačelnik Lazar Rađenović.

Njih dvojica su već sada najavili izradu restriktivnog programa postavljanja privremenih objekata za naredno ljeto.

"Što se tiče problema koji je veoma dobro poznat javnosti i zbog koga su se ljutili u Crnogorskom turističkom udruženju, odnosno hotelijeri, rješavaćemo ga kroz plan privremenih objekata. Budva je već sada najavila smanjenje tih objekata za narednu sezonu. Imamo zajednički interes i mi i sve lokalne samouprave ponaosob da kvalitet turizma u Crnoj Gori bude što veći i čini mi se da ćemo u tom pravcu predano raditi tokom naredne godine", kazao je Sekulić.

On nije krio zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom, pohvalivši sve koji su "dali napora za podizanje nivoa kvaliteta ponude".

"Sa pravom sam bio u prethodne dvije sezone veliki optimista da ćemo ispuniti sve ono što su bila očekivanja, ne samo Vlade i lokalnih samouprava, nego i građana Crne Gore", kazao je Sekulić.

Gradonačelnik Rađenović potvrdio je da će već poslije Nove godine biti urađen plan privremenih objekata koji će biti znatno restriktivniji nego ranijih godina.

"Nakon jedne uspješne sezone, sada smo posvećeni kvalitetnom sagledavanju svih problema i nedostataka, svih onih elemenata čije će unapređenje doprinijeti boljitku našeg turističkog proizvoda. Jedna od tih tema jesu i privremeni objekti i ove godine ćemo to početi da radimo odmah od oktobra na jedan vrlo transparentan način i u toj analizi i definisanju jednog takvog dokumenta svakako ćemo sa velikom pažnjom slušati sve one impute koje dobijamo od predstavnika turističke privrede, kao što je CTU", rekao je Rađenović.

Opština bi da zakupi svoje plaže

Gradonačelnik Rađenović kazao je da postoji ideja da Opština zakupi određeni dio kupališta duž budvanske rivijere i oslobodi ga plažnog mobilijara i tako ga ponudi svima na korišćenje.

"Opština je vrlo raspoložena da nađe dogovor sa JP 'Morsko dobro' i nađe forme kako bi jedan dio plažnog prostora bio dostupan svima i to bez mobilijara. Mislim da bi to popravilo impresiju boravkom u Budvi", rekao je Rađenović.

Bonus video: