Profesori Ekonomskog fakulteta stali uz Lajovića

Nekadašnja ministarka evropskih integracija kazala je da se na izbor Lajovića za dekana žalila zbog principijelnosti
55 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 19:20h

Vijeće Ekonomskog fakulteta zaključilo je na sjednici da su procedure i odluke u postupku izbora Dragana Lajovića za dekana u julu bile u skladu sa propisima, kao i da će o pitanju Lajovićevog radno–pravnog statusa odlučivati Upravni odbor Univerziteta Crne Gore.

Članovi vijeća juče su se raspravljali o obavještenju inspektora rada Veljka Vlaovića, datom nakon žalbi Lajovićeve protivkandidatkinje prof. dr Gordane Đurović, da je Lajović nelegalno stupio u radni odnos na tom fakultetu u martu 2009. godine jer je već imao važeći radni odnos u Investaciono-razvojnom fondu (IRF).

Nakon dvosatne sjednice odlazeći dekan tog fakulteta Milorad Jovović kazao je da se o zaključcima Vijeća negativno izjasnio samo jedan član. Riječ je o profesorici Đurović, koja je nakon sjednice rekla da se nada da će Upravni odbor biti pravedan, poništiti izbor dekana i naložiti fakultetu da ponovi čitav postupak. Ona je juče kazala da se u roku žalila Upravnom odboru, a da se krajem avgusta obratila inspekciji rada.

"Obavijestila sam članove vijeća da mi je danas stigla informacija u pisanoj formi, zvanični stav Inspekcije rada da Dragan Lajović u martu 2009. nije mogao da zasnuje ugovor o radu jer je već imao drugi radni odnos i da je sve što je bilo poslije toga pravno ništavno. Međutim, kolege su rekle da Vijeće nije nadležno da se izjašnjava o radno–pravnom statusu i da to radi Upravni odbor. Kako odluči UO to mora da bude obavezujuće za sve nas”, istakla je Đurović.

Neću se kandidovati. Ovo mi je palo dosta teško i nijesam znala da ću kroz sve to proći. Ja imam moje profesionalne ambicije. Ko god da bude dekan, ja mu želim sreću, ali samo da bude izabran po zakonu”

Ona je dodala i da je inspekcijski nadzor još u toku, a kada bude doneseno rješenje ono će biti upućeno rektoru i dekanu fakulteta, koji su obavezni da po njemu postupe.

“Inspekcija je već u tumačenju rekla da je njegov radni odnos neregularan i prema tome očekujem da će rješenje biti da se sugeriše poslodavcu da se status vrati u prethodno stanje. Mislim da bi bilo pravedno da se sve poništi i Ekonomskom fakultetu naloži da cijelu proceduru sprovede ispočetka”, dodala je Đurović.

Nekadašnja ministarka evropskih integracija kazala je da se na izbor Lajovića za dekana žalila zbog principijelnosti, kao i da je smatala da joj je bilo ugroženo pravo kao kandidata.

Upravni odbor Univerziteta CG zasjedaće i odlučivati o slučaju Đurović–Lajović najvjerovatnije u ponedeljak

“Istovremeno sam vrlo dobro razmislila o svemu i želim da moje mlade kolege znaju da se zakoni ove države moraju poštovati. Ja lično iz ovoga u budućnosti nemam nikakvog ni materijalnog ni profesionalnog interesa, borim se samo za princip i zakonitost. To sam radila i ranije, a bila sam i u Komisiji za borbu protiv korupcije”, kazala je ona, napominjući da bi poništenje izbora za nju bila ljudska i profesionalna satisfakcija.

Lajović je juče ponovio da je izabran apsolutnom većinom glasova, sa punim legalitetom i legitimitetom. On je dodao da je jučerašnja sjednica i glasanje pokazalo odnos kolega prema njegovom izboru za dekana.

Na pitanje novinara da li će se, ukoliko se ponište izbori, ponovo kandidovati, Lajović je kazao da će prvo sačekati odluku Upravnog odbora, a onda kada bude pravno valjana iznijeće svoj stav u zakonom propisanoj proceduri. Na konstataciju novinara da djeluje jako samouvjereno kada je njegov izbor za dekana u pitanju, Lajović je kazao da je to zato što ima veliku podršku kolektiva.

Upravni odbor Univerziteta CG zasjedaće i odlučivati o slučaju Đurović–Lajović najvjerovatnije u ponedeljak.

Neću se ponovo kandidovati, ovo mi je sve teško palo

Profesorica Gordana Đurović kazala je juče da se neće ponovo kandidovati za dekanicu Ekonomskog fakulteta, iako Upravni odbor Univerziteta CG odluči da poništi izbore.

“Neću se kandidovati. Ovo mi je palo dosta teško i nijesam znala da ću kroz sve to proći. Ja imam moje profesionalne ambicije. Ko god da bude dekan, ja mu želim sreću, ali samo da bude izabran po zakonu”, kazala je ona. Prema riječima Đurović, jedinstven je slučaj u pedesetogodišnjici razvoja Ekonomskog fakulteta da neko ima nelegitiman radni odnos.

“Preko toga nijesam mogla da pređem, a nadam se da će članovi Upravnog odbora koji o tome odlučuju u ponedeljak pažljivije pročitati tumačenje inspekcije rada nego što su to danas uradile moje kolege”, istakla je Đurović.

Ona je kazala i da sada ne razmišlja o tome da pokrene sudski postupak, kao i da želi da da prostor institucijama UCG da pravedno odluče o tom slučaju.

Bonus video: