Podgorica: Ko ne umre do 2015, neće imati gdje da bude ukopan

Stanović je rekao da je trenutno slobodno samo 35 grobnica, 17 na groblju u Zagoriču i 18 na Čepurcima
278 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 16:57h

Za manje od tri godine, ukop pokojnika mogao bi da postane ogroman problem, čak i ako se na groblju Čepurci sagradi još 266 grobnica.

Direktor Javnog preduzeća "Pogrebne usluge" Slobodan Stanović saopštio je juče da se problem može dugoročno riješiti samo izgradnjom novog groblja, jer na postojećim više nema mjesta.

Stanović je najavio da bi bi izgradnjom novog gradskog groblja između Dajbabske gore i KAP-a bilo moguće riješiti problem nedostatka grobnih mjesta.

On je istakao da bi u tom slučaju odustali od izgradnje groblja na Ćemovskom polju i krematorijuma, što je ranije najavio gradonačelnik Miomir Mugoša.

Stanović je rekao da je trenutno slobodno samo 35 grobnica, 17 na groblju u Zagoriču i 18 na Čepurcima.

On je rekao da bi morali otkupiti privatno zemljište, ako se odluče da grade groblje u Dajbabama.

S obzirom na to da se mjesečno u prosjeku u Podgorici sahrani 13 ljudi, jasno je da bi se moglo dogoditi da na grobljima ne bude slobodnog mjesta za manje od tri mjeseca.

Tender za proširenje Čepuraka, kojim je predviđena izgradnja 266 grobnica, završen je, ali Stanović upozorava da je to dovoljno za svega nekoliko godina.

Na Čepurcima ima 7.307 grobnica, a na groblju u Zagoriču 3.256 grobnica.

Stanović je kazao da u Zagoriču nema mogućnosti za proširenje groblja zbog blizine naselja.

Na Čepurcima će izgraditi još 266 grobnica

On je rekao da će radovi na Čepurcima početi za nekoliko dana, nakon što Vesko Radović, vlasnik jednog stana u kamenoj kući, konačno u zamjenu dobije obećani stan.

Radović je u više navrata spriječio početak radova...

“U toku su pregovori za 1.500 metara kvadratnih zemlje Kapisazovića, Bibezića i njihovih potomaka, uz žičanu ogradu sa juž ne strane groblja. Na tom prostoru Glavni grad ima još toliko zemlje. Spajanjem dviju parcela dobilo bi se novih 3.000 metara kvadratnih i mogućnost da napravimo 270 grobnica. Mjesečna potražnja za grobnicama je oko 13 grobnica, a ako se nastavi u tom trendu, a u međuvremenu eksproprijaciom ne obezbijedimo zemljište, za dvije do tri godine ne će biti mjesta”, rekao je Stanović “Vijestima”.

Mugoša obećavao i krematorijum

Mugoša je ranije najavio izgradnju krematorijuma u sklopu novog groblja na Ćemovskom polju, čime bi se, istakao je, u narednih 100 godina riješio problem nedostatka grobnih mjesta.

Prema tom planu, groblje bi se prostiralo na 45 hektara, Crna Gora bi dobila prvi krematorijum, a bile bi izgrađene i kapele za pripadnike tri vjeroispovijesti.

Stanović je juče kazao da krematorijum nije moguće napraviti na postojećim gradskim grobljima, jer za to nema potrebnih ekoloških i tehničkih uslova.

Trenutno je slobodno samo 35 grobnica. Čak i ako se na Čepurcima sagradi najavljenih 266, mjesta ne će biti, jer mjesečno u prosjeku sahrani 13 ljudi

Galerija

Bonus video: