Mugoša uručio ključeve za 72 stana, "zaslužne građane" ne pominje

"Ja sam potpuno miran, postupali smo po zakonu, a postupaćemo i dalje", poručio je Mugoša
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 14:09h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je prozivkom ispred zgrade na Tuškom putu uručio ključeve za 72 nova stana porodicama u stanju socijalne potrebe i stanarima Kolektivne zgrade na Zabjelu, ali na isti način neće saopštiti imena "zaslužnih građana" kojima je proteklih godina dodijelio stanove.

Mugoša je odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li će na isti način saopštiti imena "zaslužnih građana", odgovorio da za to nema potrebe, jer je ispoštovao tada važeći Zakon.

"Ja sam potpuno miran, postupali smo po zakonu, a postupaćemo i dalje. Sva dokumenta postoje, a neko ko hoće da licitira sa imenima ljudi, neka se time bavi i dalje, to se mene ne dotiče", kazao je Mugoša.

On je istakao da je na sjednicama Skupštine glavnog grada već saopštio da postoje adrese svakog objekta, spratnost, broj stana i kvadratura, te je savjetovao "onima koje to posebno interesuje i koji su besposleni da zakucaju na ta vrata i provjere da li je nešto urađeno nezakonito".

Mugoša je istakao da su "desetine i stotine ljudi" dobile stan od kada je stupio na tu funkciju i da će se sa saradnicima truditi da tako bude i dalje.

Mugoša je istakao da su "desetine i stotine ljudi" dobile stan od kada je stupio na tu funkciju i da će se sa saradnicima truditi da tako bude i dalje

Ključeve svojih novih domova je dobilo 40 korisnika prava na materijalno obezbjeđenje porodice, dok su preostala 32 stana namijenjena stanarima Kolektivne zgrade koja je predviđena za uklanjanje.

Ističući da će u zgradi živjeti i devet stanara zaposlenih u Glavnom gradu, on je okupljenim stanarima kazao da se mogu useliti u narednih deset dana.

Još jedan objekat u planu

Mugoša je naveo da će Glavni grad budžetom za narednu godinu planirati izgradnju još jednog objekta na susjednoj lokaciji, gdje će podijeliti stanove osobama u stanju socijalne potrebe i žiteljima baraka kod KAP-a, dijela baračkog naselja "Titeksa" i tri porodice iz Ulice 4.jula.

On je novinarima kazao da će osobe u stanju socijalne potrebe plaćati minimalan zakup, jer su dobili manje stanove.

"Stanarima Kolektivne zgrade je maksimalno valorizovan prostor i cijena je ispod 900 kvadrata za doplatu, što ne može nigdje drugo na tržištu. Dat im je rok do pet godina za doplatu", kazao je Mugoša.

Na lokaciji Kolektivne zgrade, kada bude srušena, za sada je, tvrdi, planom predviđena izgradnja tržnice i saobraćajnice.

Video: Zoran Bojović

Stanarka Kolektivne zgrade Sofija Knežević nije štedjela riječi hvale za gradonačelnika, što joj je poslije 60 godina rada i truda dodijelio jednosoban stan.

"I tamo sam imala jednosoban stan, ali manje kvadrature. Hvala do neba gradonačelniku i njegovim saradnicima na velikom trudu i zalaganju. Nije lako toliko godina provesti u vrlo teškim uslovima, ali nije moglo drugačije. Nikad nije kasno, važno je da ostane porodicama", kazala je Knežević.

Ratko Sekulić je u Kolektivnoj zgradi imao stan od 52 kvadrata, a u novoj zgradi je dobio stan od 44 kvadrata.

"Zadovoljan sam, ovamo je uslovnije, mada sam ja sigurno imao najbolji stan u Kolektivnoj zgradi", smatra Sekulić.

Anton Đoljaj je dobio stan od 27 kvadrata, sedam više nego što je imao, te će u narednih pet godina gradu otplaćivati 6.200 eura, u mjesečnim ratama od po sto eura. On je kazao da su tri porodice iz njegove bivše zgrade uzele novac umjesto stana.

Za izgradnju zgrade sa 95 stanova, glavni grad je uložio 2.883.400 eura

Za izgradnju zgrade sa 95 stanova, glavni grad je uložio 2.883.400 eura. Radove je izvodila firma "Kroling".

U zdravlje sirotinji

Stanarka Kolektivne zgrade Dušanka Lalević je u znak zahvalnosti darivala Mugošu flašom domaće rakije "da nazdravi ovoj sirotinji".

Razloga za slavlje imala je i ona, jer pored stana koji je dobila, već ima garsonjeru i stan.

"U novom stanu će živjeti podstanari. Ja sam u Kolektivnoj imala 20 kvadrata, mada podrum nije uračunat. Treba da doplatim 3.895 kvadratnih metara, u ratama na pet godina", kazala je Lalević.

Galerija

Bonus video: