Pacijenti dobro nakon presađivanja bubrega u KC-u

Transplantacija bubrega sa živog davaoca, prva u Crnoj Gori, uspješno je danas izvedena u Kliničkom centru
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 15:53h

Pacijenti koji su danas učestvovali u prvoj transplantaciji bubrega sa živog donora u Crnoj Gori, dobro se osjećaju, kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović i najavio da se do kraja godine može očekivati još nekoliko takvih operacija.Transplantacija bubrega sa živog davaoca, prva u Crnoj Gori, uspješno je danas izvedena u Kliničkom centru, a operaciju su uradili hrvatski i crnogorski transplantacioni tim. Radunović je kazao da je danas istorijski dan za crnogorsko zdravstvo i za sjutra najavio još jednu operaciju te vrste.

"Nastavak ove priče će uslijediti jer mi želimo da transplantacioni program bude metoda liječenja i svakodnevica u Crnoj Gori", rekao je on.

Transplantaciju čeka 34 ljudiPrema njegovim riječima, u Crnoj Gori na dijalizi je 212 osoba, od kojih bi kod njih 34 trebalo uraditi transplantaciju."Nakon dijagnostičkih procedura obavljenih u ovoj godini, pokazalo se da od devet njih, četvoro je spremno za transplantaciju. Vjerujemo da ćemo sa ova dva, za nekih šest sedmica, ili do kraja godine, nastaviti taj program", naveo je Radunović.Upitan do kada će crnogorski ljekari te operacije izvoditi sa hrvatskim kolegama, odnosno kada će biti spremni sami da ih izvode, on je kazao da će to pokazati vrijeme.

"Podršku koju imamo od hrvatskih kolega je ruka trajnosti a ne trenutka, mislim da će zajednički timski rad u nardnom periodu pokazati kada će naš tim moći sam da radi. Ali mislim da nam i tada treba pomoć prijatelja, jer su operacije specifične i jedan čovjek i tim mogu nekada biti bespomoćni", pojasnio je Radunović.On je zahvalio hrvatskim kolegama, navodeći da su od njih dobili nesebičnu podršku, dobru namjeru i iskustvo.Ministar zdravlja Hrvatske Ranko Ostojić čestitao je prvo majkama koje su odlučile da djeci doniraju bubreg. "Čestitam mami koja je danas donirala bubreg sinu Aleksandru i onoj koja će sjutra to učiniti za kćerku Jasminu. To je najveći čin humanosti i ljudskosti i jedini zoran primjer altruizma", kazao je on.

Uspješna priča

Prva transplantacija u Kliničkom centru Crne Gore uspješno je završena nakon više od tri sata. Urolog dr Hrvoje Šošić iz Kliničko-bolničkog centra Zagreb kazao je neposredno nakon izlaska iz operacione sale da je sve je prošlo u najboljem redu, onako kako je planirano.

"Vađenje organa od majke i transplantacija kod sina su protekli u najboljem redu. Možemo reći da je tijelo prihvatilo organ, jer je već na stolu funkcionisao. Operacija kao takva je upješna i nadamo se da će postoperativni tok biti u redu", kazao je Šošić.

Operacija je počela u devet časova. Transplantaciju su izveli crnogorski i hrvatski transplantacioni tim.

U Crnoj Gori se krajem prošle godine na dijalizi nalazilo 212 osoba.

Transplantacija ili presađivanje organa predstavlja uspješnu metodu liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije nekog od vitalnih organa i predstavlja najkompleksniji zadatak i najveći izazov zdravstvenog sistema.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, u pripremnom procesu za transplantacije organa bilo je potrebno ispoštovati nekoliko bitnih zahtjeva.

"Prvi se odnosio na kompletnu pripremu i donošenje zakonske regulative, pripremljen je adekvatan prostor što je podrazumijevalo rekonstrukciju postojećeg prostornog kapaciteta, nabavljena je adekvatne oprema i svi potrebni lijekovi", navode iz Ministarstva i podsjećaju da je edukovan i obučen medicinski kadar.

Tim zdravstvenih radnika iz tima za transplantaciju boravio je u nekoliko navrata u Kliničkom centru u Zagrebu radi studijske posjete i obuke za takvu proceduru.

"Zdravstveni sistem u Crnoj Gori je nakon tih pripremnih elemenata spreman da realizuje uvođenje ove nove metode", saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Program transplantacije organa zahtijeva punu pažnju i podršku društva, humanost građana, usresređenost struke i nadležnih institucija.

"Napravljeni su prvi koraci, imamo viziju, stvorili smo tehničke uslove, imamo odlične ljekare i zdravstvene radnike, pa uz pomoć prijatelja iz regiona i neizbježnu političku podršku kapitalizovali smo sve naše vrijednosti u zajedničkom cilju, a to je da transpalnatcija organa u Crnoj Gori kao kruna zdravstvenog sistema", kaže se u saopštenju.

Planirano je da u ovom ciklusu budu urađene dvije operacije sa živim donorima, koje će voditi tim hrvatskih stručnjaka.

Prva transplantacija bubrega bila zakazana za jul, ali se od plana odustalo zbog dodatnih ispitivanja pacijenata i donatora.

Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu.

Galerija

Bonus video: