Gradonačelnik Danilovgrada zabranio portal „Vijesti” u Opštini

Jedino što je moguće otvoriti je verzija portala za mobilne telefone, na kojoj tekstove nije moguće komentarisati
161 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 19:16h

Već nekoliko mjeseci sa računara u Opštini Danilovgrad nije moguće pristupiti portalu “Vijesti”, u što se i novinar “Vijesti” prije izvjesnog vremena uvjerio.

Kada na nekom od računara, za kojima rade službenici SO Danilovgrad, u pretraživač ukucate www.vijesti.me server vas prebacuje na nepostojeću web adresu i na ekanu se pojavi poruka “Please contact your network administrator!”. Jedino što je moguće otvoriti je verzija portala za mobilne telefone, na kojoj tekstove nije moguće komentarisati.

Zaposleni u toj instituciji kazali su da im nije poznato zbog čega je stavljena blokada na portal “Vijesti”, ali da je to urađeno prije skoro godinu.

Više njih, koji su iz razumljivih razloga insistirali na anonimnosti, kazali su da im je na taj način uskraćeno pravo na informisanje, a kao jedini mogući razlog zbog kog im je otvaranje portala onemogućeno, naveli su da predsjednik Opštine Branislav Đuranović navodno nije želio da zaposleni komentarišu tekstove koji se o njemu objavljuju na portalu “Vijesti”.

Radi za mobilne

Iz Opštine Danilovgrad negirali su da je ciljano zabranjen pristup portalu “Vijesti”.

Nakon što su Đuranoviću na adresu sodanilovgrad@t-com.me poslata pitanja zbog čega je službenicima SO Danilovgrad zabranjeno da pristupaju portalu “Vijesti” sa službenih računara, da li su provodili previše vremena čitajući portal, pa je blokiran da bi više i efikasnije radili ili iz nekog drugog razloga. Ali i da li je na službenim računarima blokirana još neka adresa, izuzev adrese www.vijesti.me, uslijedio je poziv i IT službe Opštine Danilovgrad. Iz te službe pozvali su novinara “Vijesti” da se neposrednim uvidom uvjeri da portal “Vijesti” nije blokiran.

Na nekoliko opštinskih računara IT administrator je pokazao kako funkcioniše zabrana i pojasnio da je podeseno filtriranje na osnovu ključne riječi, što omogućava da se na računarima ne otvaraju adrese koje u svom sadržaju imaju riječ koju neko želi da blokira.

"Trenutno je na snazi blokada ključnih riječi Fejsbuk i Jutjub, ovo ostalo se odnosi na neke web stranice koje su omogućavale da se zaobiđe zaštita. Nigdje u blokiranim adresama nema adrese portala “Vijesti”. Kada korisnik pokuša otvoriti portal “Vijesti”, verziju predviđenu za računare, link se prebacuje na nepostojeću web adresu. Ipak, ono što je po mom mišljenju bitno jeste da varijanta “Vijesti” za mobilne telefone, na kojoj se ne nalazi video sadržaj i nema multumedijalnih sadržaja, tačnije video sadržaja koji vi hostujete na Jutjubu i na kojoj nemate linkove ka Fejsbuku, može da se otvori bez ikavih problema", pojašnjeno je iz Opštine.

Oni navode da tekst i fotografije “apsolutno nije problem učitati i otvoriti” i zbog toga ih čudi kako su službenici SO Danilovgrad kazali da im je uskraćeno pravo na informisanje.

"Nema razloga zbog kog bi se blokirao portal “Vijesti” i apsolutno nigdje nije blokirana adresa www.vijesti.me. Ono što se dešava jeste da kada računar krene učitavati stranicu i stigne do koda koji označava video snimak, on prikazuje poruku koju ste vidjeli.

U Opštini je omogućeno da za naše potrebe imamo određene izuzetke od ovog pravila i u bilo kom trenutku računari se mogu podesiti da se zaobiđu ova pravila, naravno, ako bi se pojavila poreba za tim", rečeno je iz IT službe.

Iz te opštinske službe tvrde da je problem sa učitavanjem portala “Vijesti” jedino zbog toga što “Vijesti” video snimke postavljaju na Jutjub, a ne na server sa kojeg se hostuje ostali sadržaj.

IT inženjer kojeg su “Vijesti” kontaktirale kazao je da je mala vjerovatnoća da se portal “Vijesti” ne učitava zbog blokade Jutjuba i Fejsbuka, ali da nije i nemoguće.

Galerija

Bonus video: